Jubileumi Szent Anna-búcsú Miskolcon

02

Az ünnepi alkalom kezdetén Csiba Gábor, a  világi képviselőtestület elnöke köszöntötte a szentmisét bemutató Ternyák Csaba egri érseket. Mint mondta: 200 éves templomot és 200 éves egyházközséget ünnepelnek, melyre pályázattal, lelkigyakorlattal, emlékkötettel készültek.

04

Hálával telik meg a lelkünk, amikor a miskolci Szent Anna templom és egyházközség két évszázados jubileumát ünnepeljük, hiszen az elmúlt időszakban számos nemzedék számára volt ez a templom az Istennel való találkozás helye – mondta beszéde kezdetén a főpásztor.

07

Lelki szemeink előtt most elvonulnak azok a generációk, amelyek itt egymást követték. Ők a ti őseitek, akik fontosnak tartották, hogy gyermekeiket bevezessék a hitbe és a közösség az egyházközség életébe. Átadták azokat a tapasztalatokat és hitélményeket, amelyeket itt gyűjtöttek, és amelyek segítségével úrrá tudtak lenni az élet nehézségeink. Az idősektől tanulni, tapasztalataikat beépíteni az életünkbe, olyan fontos tudomány, amely nélkül ma is sokkal szegényebb lenne a világ. Kétszáz évvel ezelőtt, amikor őseitek arról döntöttek, hogy Szent Annának, Jézus Krisztus nagyanyjának a tiszteletére szentelik ezt a templomot, akkor ezzel a nagyanyák szerepét akarták elismerni a hit továbbadásában.

sztanna1

Az érsek hozzátette: a Szent Anna iránti tisztelet a lelki háttere azoknak a csoportoknak és különféle közösségeknek, amelyek töretlenül jelen vannak a plébánia életében.

06

Emlékeztetett: a rendszerváltozás után itt kezdődött meg a városban a hitoktatók képzése. Megszervezték a Kolping család életét, amely különféle kulturális és hitéleti kezdeményezésekkel gazdagította nemcsak a plébánia, hanem az egész város katolikus közösségének életét. Különféle imacsoportok alakultak, kórusok és kisközösségek jöttek létre.

sztanna2

Kiemelkedő és dicséretes az a szolgálat is, amit ez a közösség a helyi társadalom megszervezésében, a közéleti aktivitás fellendítésével, a közügyekért érzett felelősség tudatosításában elért. Ezek mind olyan területei a plébánia és a templom életének, amelyeket nemcsak megőrizni, hanem fejleszteni és bővíteni szükséges az előttünk álló években.

Különleges egybeesés az, hogy épp most zajlik a lisszaboni ifjúsági találkozó, és  hogy ma itt Miskolcon ünnepeljük egyházmegyei szinten is az idősek és a nagyszülők világnapját. Ez arra sarkall bennünket, hogy elgondolkodjunk a fiatalok és az idősek közötti kötelékről. Ez a kapcsolat rendkívüli ajándékot rejteget mindkét korosztálynak – tette hozzá a főpásztor.

sztanna4

Ahogy Mária életében az angyalnak mondott igen megváltoztatta az ő személyes életét és megváltoztatta az egész emberiség életét is.
A boldogság útja az igenekben van. Szent Anna segíthet abban, hogy rátaláljunk a boldogság útjára és megmaradjunk benne, hiszen ő szülte Máriát, a második Évát, akinek az üdvösség történelmében az igent, a nagy igent köszönhetjük. Szent Anna ünnepe kiválóan alkalmas arra, hogy ma saját nagyszüleinkre is gondoljunk. Ekkor látjuk az idő jelentőségét és azt, hogy az idős emberek hidat vernek a múlt és a jövő között.

09

A főpásztor a beszéde végén azt kívánta a jubiláló Szent Anna templomnak és híveinek, az egész egyházközségnek, Miskolc minden keresztény hívő emberének, hogy továbbra is tudjon a remény és a béke szigete lenni itt a nagy házak tengerében, ahol minden istenkereső lelki békére és befogadó közösségre találhat.

gubala

A szentmise végén Gubala Róbert plébános köszönetet mondott, hogy Ternyák Csaba egri érsek a helyiek sok előkészülete után ezzel a szentmisével megkoronázta az ünnepet és elmondta tanítását.

01 

Az ünnepi körmenet az esős idő miatt elmaradt.

kép és szöveg: Szent István Televízió - Federics Róbert