Káplánokkal zarándokolt a főpásztor

Ternyák Csaba egri érsek és 17 fiatal káplán tett három napos zarándoklatot Magyarország déli vidékén, ennek egyik állomásaként keresték fel Baját is, ismerkedve a város kultúr- és egyháztörténeti vonatkozásaival, nevezetességeivel, gasztronómiájával. A csoportot a délelőtti érkezéskor a városházán fogadta Fercsák Róbert polgármester, kiemelve, hogy az épületet 1744-ben épp egy érsek – gróf Patachich Gábor – kezdte el építtetni.

A városvezető örömét fejezte ki, hogy a csoport Baját is megtisztelte látogatásával, figyelmükbe ajánlva mindazon helyeket, amelyek igazi lelki feltöltődést kínálnak a betérőknek. A város és a városháza nevezetességeit dr. Munczig Dénesné polgármesteri referens mutatta be röviden, és a vendégek apró ajándékokat is kaptak, majd rövid frissülés után a Bácskai Kultúrpalotát látogatták meg. Bócsa Barnabás, a Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója üdvözölte a vendégeket, szintén apró emléktárgyakkal készülve.A Kultúrpalota történetét Pethő Attila foglalta össze, majd rövid körbetekintés után a csoport tovább indult, hogy megismerkedjenek a város nevezetességeivel: többek között a Barátok temploma, az Éber emlékház, a Nagy István Képtár és a Belvárosi templom, valamint kisvonatos városnézés is szerepelt a programban.

 
Dr. Bábel Balázs érsek a városházán elmondta: van egy papi generáció, akik számára sokat jelent Baja, mivel itt katonáskodtak. Maga is közéjük tartozik, két évet élt városunkban, majd ugyancsak két évet töltött Egerben, egyformán kötődik mindkét településhez. Baját mindig szívesen mutatja meg az ide érkező zarándokoknak, ahogyan most is tette. Dr. Ternyák Csaba egri érsek köszönetet mondott mindazoknak, akik a zarándoklat programját megszervezték, kiemelve: minden évben összegyűjtik a káplánokat néhány napos kirándulásra. Idén Kalocsa környékét tervezték meglátogatni, és örömmel fogadták a lehetőséget, hogy fél napot Baján is eltölthetnek, majd innen utaznak tovább Hercegszántóra.
Sándor Boglárka  baja.hu