Káplántalálkozó a Székesfehérvári Egyházmegyében

03

2023-ban is sor került az Egri Főegyházmegye káplántalálkozójára, aminek köszönhetően három napot tölthettünk együtt főpásztorunkkal, Ternyák Csaba érsek úrral. Ezúttal Székesfehérvár és környéke adott otthont a találkozónak. Ennek az együttlétnek célja, hogy mi, káplánok együtt lehessünk egymással és főpásztorunkkal, közösen imádkozzunk, egyre inkább megismerjük és megerősítsük egymást, valamint megismerjük más egyházmegyék hagyományait, gyakorlatait és tapasztalatait.

02

A szállás elfoglalása és a közös ebéd után, Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatójának vezetésével a város egy-egy fontosabb történelmi utcája, épülete mellett megtekinthettük a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpontot is. Ezek után Spányi Antal püspök úr fogadott minket a püspöki palotában, majd pedig a székesegyházban közösen mutattuk be a szentmisét, ahol a püspök úr buzdító szavait hallhattuk, melyben Szent István király és családja példáján a Szűzanya tiszteletére, szeretetére bátorított minket. A szentmise után egy kötetlen találkozó keretében Püspök úr megosztotta velünk az egyházmegye hitéletében és vezetésében szerzett tapasztalatait, bátorítva minket papi hivatásunk megbecsülésére és annak egyre mélyebben történő megélésére.

04

A következő nap a bodajki Mária-kegyhelyre látogattunk el, ahol Mórocz Tamás plébános és Oravecki Attila helyettes plébános fogadott minket. Éppen Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepe között volt lehetőségünk elzarándokolni erre a kegyhelyre, ahol már első szent királyunk is imádkozott a Szűzanya közbenjárásáért. A kegytemplomban a szentmisét Ternyák érsek úr mutatta be, aki homíliájában kihangsúlyozta papi hivatásunk szépségét és komolyságát, mely messze meghalad minket, hiszen maga az Isten cselekszik általunk.

05

07

Délután a felújított majki kamalduli remeteséget tekinthettük meg. Itt a tárgyi emlékek mellett bepillantást nyerhettünk a remeték egykori életébe is. Úgy vélem, hogy ez az alkalom mindannyiunk számára újra megmutatta a szemlélődés és az Istennel eltöltött csend erejét és fontosságát. A remeteség kápolnájában elimádkoztuk az Esti dicséretet. Nagy öröm volt számunkra, hogy az ott dolgozók közül is többen részt vettek a zsolozsma imádságán.

08  

Az utolsó napon eljutottunk a ciszterci plébániára, ahol Brückner Előd atya örömteli, vidám fogadtatásában részesültünk. Innen továbbmentünk a ferences templomba, majd megtekinthettük a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumot, végül pedig a magyar koronázó templom romjait és Szent István király szarkofágját, ahol közös énekünkkel kértük közbenjárását. Látogatásunkat a Szent István Székesegyház részletesebb megismerésével zártuk.

09

Jó volt újra felfigyelni arra a tényre, hogy a történelem Isten cselekvésének a színtere, amely összeköt minket az elmúlt korok embereivel. A keresztény örömhír konkrét formában érintette meg az elmúlt korok embereit, így Szent István királyt és családját is, akiknek életét a Krisztusba vetett hit mélyen átformálta. Komoly megerősítést kaptunk, hogy továbbra is kérjük Szűz Mária közbenjárását Egyházunkért, családjainkért, nemzetünkért és minden emberért, hogy Krisztus örömhíre formálja mindannyiunk életét.

Czárán Bálint, törökszentmiklósi káplán

A Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió videóösszefoglalója: