„Karácsony istengyermeki hivatásunk ünnepe”

02

Karácsony húsvét után a legnagyobb ünnepünk, amikor Jézus Krisztus születésére emlékezünk, ez az ünnep megérinti mindannyiunk szívét, összehozza a családokat. A karácsony az ajándékozás ünnepe is lett, mert Isten ekkor adta a legnagyobb ajándékot a világnak, egyszülött fiát küldte üdvösségünkre.

01 javított

Az érsek Nagy Szent Leó pápa egy karácsonyi beszédéből idézve érzékeltette Isten ajándékának nagyságát: „Ismerd fel, ó keresztény, nagy méltóságodat! Az isteni természet részesévé lettél, vissza ne térj ismét a hozzád méltatlan romlottságba!”

A születésnap az édesanya és a gyermek közös családi ünnepe, s karácsonykor is jól tesszük, ha Jézussal együtt Máriát is ünnepeljük az evangéliumok tanítása nyomán. Nagy szeretettel tekintünk a  Boldogságos Szűzanyára, Jézus Krisztus édesanyjára, mert amikor őt dicsérjük, akkor valójában fiát dicsérjük, mégpedig a legelegánsabb és a legtapintatosabb módon. Karácsony istengyermeki hivatásunk ünnepe is, hiszen Krisztus születése ad irányt és célt életünknek, benne látjuk a jövőnket.

03

Ternyák Csaba emlékeztetett, Ferenc pápa áprilisban igazi jövőképet mutatott nekünk, amikor lelkünkre kötötte: Krisztus a jövőnk. Itt van nekünk ez a gyermek. Ő a családunk, a nemzetünk és a mi személyes jövőnk is.

belyeg

A betlehemi jászolnál imádkozva megköszönjük, hogy kegyelméből ellenállhatunk a jövőtől való félelem kísértésének és megköszönjük az évnek minden napjára szóló 365-ször előforduló bátorítást, amely áthatja a Szentírást. Ne féljetek! – mondta beszéde végén Ternyák Csaba.

 

Federics Róbert, Bérczessy András

kép: Szent István Televízió – Federics Róbert