Karitász: „a menekülő emberekhez kötődünk, nem a feladatokhoz”

A Szent István Rádióban a Katolikus Karitász munkatársai minden nap beszámolnak arról, hogy mi a helyzet a magyar-ukrán határon, miután tömegek menekülnek Ukrajnából azután, hogy Oroszországgal háború kezdődött.

Pénteken délelőtt Besze Erika, a Katolikus Karitász sajtóreferense részletezte az aktuális állapotokat.

- Viszonylag nyugodt éjszakánk volt, egy orvos házaspár érkezett, ez talán a legérdekesebb történet az elmúlt napokból számomra is. Ők nyaralni voltak, ukrán állampolgárok, s bár Magyarországra vízum nélkül tudtak jönni, Ukrajnába egyelőre nem jutnak el, mert nincsen vízumuk, úgyhogy az ukrán konzulátusra tudtuk őket tovább segíteni Nyíregyházára. Reméljük, hogy hazaérkeznek, ők felelősséget éreznek és szeretnének visszamenni segíteni az ellátásban.

- Sokan vannak most is?

Ezen kívül egyébként nyugalmas volt ahhoz az éjszakánk - ahogy mondtam, olyan harminc ember éjszakázott nálunk - őket aztán tovább segítettük Záhony, Nyíregyháza irányába. Volt, akit a konzulátusra, volt, akit a Keleti pályaudvarra induló vonatra segítettünk. Reggel aztán elindult a nap, érkeznek folyamatosan a kisbuszok a határról, és érkeznek a menekültek, többségében ukrán nyelvet beszélők. Tíz önkéntessel dolgoztunk a délelőtt folyamán, és azt hiszem, hogy bátran állítható, hogy ütemesen dolgozunk a helyiekkel együtt: a rendőrséggel, katasztrófavédelemmel, polgárőrséggel, akik folyamatosan támogatják a munkánkat, és mi is támogatjuk az ő munkájukat, úgyhogy így nagyon hatékonyan tudjuk segíteni az embereket.

- Fontos a figyelem.

- Igen. Az önkénteseink a személyes figyelmet tudják megadni nekik, megkérdezni, hogy mire van szükségük, egy jó szót szólni. Nagyon sokan érkeznek kisállattal, ez egy érdekes, még egy érdekes tapasztalás, hogy kutyákat, cicákat hoznak magukkal a menekülő emberek. Talán erre nem láttunk példát a korábbi menekültválság kapcsán, úgyhogy ez egy egészen más helyzet. Kollégáink dolgoznak a Keleti pályaudvaron is, a fogadó oldalon. Azt gondolom, hogy ezzel tudjuk biztosítani azt a kézről kézre adását ezeknek az embereknek, amit nagyon szeretünk itt a Karitászban, hogy személyekkel kötődjünk és ne csak feladatokkal. Ott a Szent Erzsébet Karitász Központ, az Esztergom-budapesti Karitász munkatársai, kollégái, önkéntesei dolgoznak. Egy kitelepüléssel naponta 500 emberrel tudtak foglalkozni, míg itt a Határkő-hegy mellett, Barabás bázison körülbelül 300 fővel dolgoztunk együtt az egész nap folyamán.

 

Debnár Ádám