„Katolikusnak lenni azt jelenti, hogy nyitottak vagyunk az egész világra”

2021. július 13-án adták át az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények vezetőinek megbízóleveleit.

 

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Úrangyala imádsággal kezdődött az ünnepség az Egri Érseki Palota magánkápolnájában. Ternyák Csaba egri érsek örömét fejezte ki, hogy munkatársakat köszönthet a jelenlévő újonnan kinevezett, illetve újra kinevezést kapott intézményvezetők személyében és rajtuk keresztül valamennyi pedagógusban.

 

Az érsek kiemelte: felelősségteljes, csodálatos szolgálat az ifjúság nevelése, az evangélium hirdetése, az emberek boldogulásának elősegítése. Az Egyház ugyanis az örök értékeket hirdetve az ember teljes életét szolgálja, az örök boldogság mellett a földi boldogulást is. Az egyik legfontosabb dolog, hogy tanuljunk meg az ég felé fordulni, meg kell tanítanunk a ránkbízott fiataloknak, hogy  nem vagyunk a saját magunk urai. Vannak törvények, amiket nem mi alkotunk meg, vannak természeti és erkölcsi törvények, melyek örök törvények.

Az ember gőgjében megfeledkezik olykor erről, pedig ez mutatja meg, hogy az embernek hol van a helye, s megtanít eligazodni az élet dolgaiban. Fontos, hogy ki tudjuk alakítani a gyerekeknek azt az identitását, ami erős, biztos alapot jelent: én fiú vagyok, én lány vagyok! Érték fiúnak lenni és érték lánynak lenni! A világ törvényei szerint van ez, ne féljünk a törvényektől, a tudomány törvényeitől! A vezetők így neveljék a gyerekeket és a tantestületeket is ebbe az irányba kell mozdítaniuk. A szülők azért bízták a katolikus iskolára a gyermekeiket, mert szeretnék, hogy stabil értékrendet kapjanak – tette hozzá a főpásztor.

Katolikusnak lenni azt jelenti, hogy nyitottak vagyunk az egész világra, a katolikus iskolának pedig el kell ültetnie a gyermekekben a tudás ki nem fogyó vágyát, mert a tudás is Istenhez vezet – zárta köszöntőjét Ternyák Csaba egri érsek.

A köszöntő után az intézményvezetők átvették megbízóleveleiket. Az ünnepség az Egri Érseki Palota Erdődy-termében a Szent Imre Zeneiskola kulturális műsorával, közös agapéval ért véget.

 

Bérczessy András

kép: Lénárt Márton