Kelemen Didákra emlékeztek Miskolcon

Április 28-án az Irgalmasság Vasárnapján emlékeztek meg a miskolci Minorita templomban Kelemen Didák atyáról. Kelemen Didák OFM. Conv 1683-ban született az erdélyi Baksafalván, 1744. április 28-án, 61 éves korában hunyt el Miskolcon. Örök nyugalomra az általa emelt Minorita templomban helyezték el. 1702-ben lépett be a minorita rendbe, ekkor vette fel a Didák nevet, majd 1717-ben tartományfőnök lett. Élete során templomokat, iskolákat épített, gondoskodott az árvákról és az öregekről. Boldoggá avatási eljárását az akkori erdélyi püspök kezdeményezte 1794-ben, mely napjainkban is folytatódik. Halála évfordulóján, április 28-án Kelemen Didák emléknapot tartottak a miskolci Minorita templomban, mely eseményre zarándokok érkeztek Erdélyből, Didák atya szülőfalujából Kézdialmásról (Baksafalva) Kopácsi Ferenc plébános atya vezetésével. A 10 óra 30 perckor kezdődött megemlékezés Szalkai Zoltán József atyának, a Minorita templom plébánosának a köszöntő szavaival indult, majd a templomépítő sírjánál imádkoztak. Baksafalva csillaga címmel irodalmi műsor hangzott el a Versbarátok köre előadásában. Mint minden évben, most is sor került a Kelemen Didák díj átadására, melyet 11 évvel ezelőtt Kalna Zsolt egykori minorita tartományfőnök alapított. Az idei díjat Czikora Ágnes újságíró vehette át Szalkai atyától.

Ünnepi szentmisével folytatódott a vasárnap délelőtti program, amelyet Szalkai Zoltán József és Kopácsi Ferenc plébános atyák mutattak be. A szentmisét koncert követte, melyben a Cardinal Mindszenty, és a Szent Ferenc kórus működött közre Gergely Péter Pál vezényletével. Az ünneplők a templom szomszédságában lévő Földes Ferenc Gimnázium falán lévő Kelemen Didák emléktábla megkoszorúzására gyülekeztek.

A megemlékezés koszorúit többek között a Minorita Rend, a Plébánia, Miskolc város önkormányzata képviseletében Dr. Kriza Ákos polgármester, a kézdialmási zarándokok valamint a KÉSZ képviselői helyezték el. A délelőtti programban ugyan nem szerepelt, de kedves meglepetés volt a jelenlévők számára, hogy a zarándokok Erdélyből egy kis ezüstfenyő csemetét hoztak el Miskolcra, melyet Didák atya tiszteletére a Rendház előtti parkban ültettek el.

A Kelemen Didák ünnepség agapéval zárult.

 

Fojtán László