"Készen állunk" - a pápalátogatás előkészületeiről

Készen állunk a rendezvénysorozatra - hangzott el Ferenc pápa magyarországi látogatásának előkészületeiről tartott  budapesti sajtótájékoztatón.

Kiemelt figyelemmel és alázattal fordulunk a látogatás felé, melyen  a Szentatya egyházfői és államfői minőségében lesz jelen - mondta el Kovács Zoltán államtitkár.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta:  Ferenc pápa apostoli látogatása mellett találkozik az állami vezetőkkel, de alapvetően lelkipásztori céllal érkezik, ezért az lenne kívánatos, hogy ebben  az időszakban legyen egyfajta „Isten békéje”, szüneteljen a politikai harc. Mindenben egyeztettek a Vatikánnal és az MKPK-val, ennek megfelelően alakították ki a programot.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt mondta: az egész ország öröme a látogatás, hiszen Magyarország számára megtiszteltetés, hogy másodjára is eljön Ferenc pápa hazánkba. Erre két évvel ezelőtt tett ígéretet az egyházfő. A püspök megköszönte a kormányzat támogatását, mellyel segítik a program sikerét. Korábban remény volt arra, hogy vidékre is elmegy a pápa, de egészségi állapota miatt erre nincs lehetőség, ezért az egyes területek delegátusai utaznak Budapestre, reprezentálva a különböző területeket, közösségeket.  Ez nemcsak a katolikus hívőknek, hanem az egész nemzetnek egy nagy találkozás lesz, s sokan érkeznek határainkon túlról is.

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára azt mondta, a Szentatya bízik bennünk, hiszen két hónap alatt kellett egy háromnapos látogatást megszervezni, s vasárnap meg is köszönte Ferenc pápa a magyarok erőfeszítéseit. Az Aréna, a fiatalokkal való találkozás helyszíne már tele van, s a Kossuth térre is nagy tömeget várnak. A látogatást előkészítő imádságban megfogalmazottak szerint remélhetőleg valóban kegyelem és erő forrása lesz a közös élmény. A Szentatyát 70 fős sajtódelegáció is kíséri, így nagy figyelem irányul az eseményekre.

A program biztosításával, a Szentatya személyi védelmével megbízott szervezetek szakemberei elmondták:  mindenre kiterjedően készítették elő a három napot. A tudnivalókat számos helyen közzéteszik, s kérik, hogy a résztvevők tájékozódjanak a közlekedési lehetőségekről.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott: a Kossuth téri szentmise kivételével az egyes rendezvényeken a meghívottak vehetnek részt, azt javasolják, hogy a médián keresztül kísérjék nyomon a programot.

Bérczessy András