Két évszázadért adtak hálát

ózd huszár

Nem mindennapi módon, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület huszárainak kíséretében érkezett az egri főpásztor Ózd – Hódoscsépány templomához augusztus 25-én.

03

 

Ternyák Csaba a Keresztelő Szent János vértanúságának szentelt épület fennállásának 200. évfordulója alkalmából mutatott be szentmisét a helyi és környékbeli hívek előtt.

04

A főpásztort és a megjelenteket Tőkés György plébániai kormányzó köszöntötte a szentmise kezdetén és sorolta fel azokat az eredményeket, eseményeket, örömöket, amelyek az idei évben történtek az egyházközség életében.

07

A 200 éves templom kapcsán beszédében Ternyák érsek hangsúlyozta, azok a személyek, akik ebben az egyházközségben éltek az elmúlt kétszáz évben, a ma élőkkel egy közösséget alkotnak. Az egyháznak azt a közösségét, amelyet Jézus kétezer évvel ezelőtt az apostolokra alapított.

06

„Amikor most kétszáz évet ünneplünk, akkor az előttünk járókra is emlékezünk. Sok-sok generáció, akik felépítették ezt a templomot, akik karbantartották az elmúlt 200 év során újra és újra felújították, fontos volt nekik ez a hely, ahol összejöhettek Isten imádására. És még inkább fontos volt nekik az a közösség, amely itt összejött. Ma is ez a közösség, ami igazán fontos, ez a kétszáz éves közösség, akik Keresztelő Szent János tiszteletére itt napról napra, hétről hétre, vagy vannak, akik talán csak évről-évre, de összejönnek azért, hogy Istent imádják, hogy a lelkükben elmélyüljenek, azért, hogy megerősödjenek a hitben.”

  ózd csoportkép 
 Keresztelő Szent János alakja áll ma előttünk. A vértanúsága, előkészítője Krisztus kereszten értünk meghozott vértanúságának. A Szentlélek a keresztségben mindannyiunkra kiáradt, a bérmálás szentségében pedig megerősít bennünket a hitünkben, Krisztushoz való tartozásunkban és abban az elkötelezettségünkben, hogy mi ehhez a közösséghez tartozunk – mondta a főpásztor.

10

A szentbeszédet követően négy fiatalt a bérmálás szentségében részesített Ternyák érsek. Az ünnep a templomot megkerülő körmenettel ért véget.

15

Az 1824-ben épült templom 2014-ben új belső festést kapott, 2016-ban a külső homlokzatot újították meg, a 200. évfordulóra a kerítést tették rendbe, szépítették meg.

 

Federics Róbert

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert; ozd.hu