Kiállítás az Oltáriszentség tiszteletéről

Az Eucharisztia tiszteletének tárgyi kultúráját bemutató kiállítás nyílt az Egri Érseki Palota Kulturális és Látogatóközpontban. A tárlaton a 17. századi egyedülálló liturgikus tárgyak mellett 20. századi ötvösművek, kelyhek, cibóriumok, monstranciák, különféle textilek -miseruhák, zászlók láthatók. Megtalálhatók emellett az 1938-as budapesti Eucharisztikus Kongresszushoz köthető művek, illetve arról készült fotók és emlékek.

A kiállítás megnyitón Dr. Csizmadia István teológia tanár rámutatott, hogy az Oltáriszentség minden korban azt mutatja meg, hogy Isten közel szeretne kerülni az emberhez.

Az Ószövetség népe tűzoszlop formájában, az Egyiptomból való kivonulás alkalmával vagy a Jeruzsálemi templom jelképében találkozott Istennel, de mi, újszövetségi nép is elmondhatjuk magunkról, hogy  - „Mutassatok nekünk egy népet, melyhez oly közel van az Isten!” - ott van a templomainkban, jelen van az Oltáriszentségben és szívünkbe fogadhatjuk őt. A II. Vatikáni Zsinat utáni liturgia még inkább emlékeztet minket arra, hogy Isten meghívott az ő lakomájára, lehajol hozzánk, táplál bennünket és a szentáldozásban tapasztalhatjuk meg azt a misztériumot, ami az embert Istenhez köti – fogalmazott a főszékesegyház kanonoka.

A kiállítás október 16-ig látható az Érseki Palotában.

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió - Vozáry Róbert