Kihirdették, mely palackokon lesz az "Egri Érsek Bora 2019" cimke

 

Új helyszínen, az Egri Főegyházmegyéhez néhány hónapja visszakerült Érseki Pincerendszerben mutatták be az Egri Érsek Bora 2019 címet viselő borokat.

Ficzek László az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója, általános helynök köszönetet mondott a hegyközségeknek, melyek  segítségével az Egri Főegyházmegye területéről valamennyi borvidék, az egri, tokaji, mátrai, bükki és kunsági is képviseltette magát a megmérettetésen. A helynök kiemelte: 9 kategóriában 10 címről döntenek, s éppen a tizedik, amely megmagyarázza a többit is, ez az Egri Érsek Misebora. A szentmise alapfeltétele a pap személye és a búzából készült kenyér mellett a szőlő bora.

Ficzek László köszönetet mondott dr. Gál Lajos professzornak, ismert egri borásznak, aki kezdetektől segíti a kiválasztást, a szervezést, a döntéshozó grémium munkáját, mely Ternyák Csaba egri érsek vezetésével ítéli oda a címeket.

A helynök elmondta még: látszik, hogy a borászok örömmel végzik munkájukat, azt a fajta átváltoztatást, melynek révén az ásványi anyagokból, a napfényből és a fejlődő növényből szőlő, must, majd bor lesz. S ez miseborként egy másfajta átváltozásban is szerepet kap.

Gál Lajos ismertette a kiválasztás menetét, elmondta, a hegyközségi tanácsok küldenek mintákat, melyeket a borvidéki borversenyen, vagy más bírálaton választanak ki. Elmondta: csak  a bor számít, vakon kóstolnak, s kollektív döntés születik. A tizedik bor, az Egri Érsek Misebora esetében a főpásztoré a döntő szó, legtöbb esetben ez egybeesik a grémium tagjainak választásával.

A nyertes termelők jogosultak arra, hogy a palackokon feltüntessék, hogy a cím birtokosai. Az Egri Érsek Misebora 2019 címet a Puklus Pincészet Tokaji Zéta 2013-as bora viselheti.

A bükki borvidékről a Csáter Pince 2018-as Zenitje, a Jászságból a Túri Pince 2018-as Cserszegi Fűszeres bora, a mátrai fehérek közül a Maróti Pince 2017-es Mátrai Olaszrizlingje, a mátrai rozék közül a Csernyik Pince 2018-as Nyitánya viselheti az Egri Érsek Bora 2019 címet. Tokaji száraz és édes kategóriákban a Puklus Pincészet 2017-es Tokaji Sárga Muskotály bora és az Egri Érsek Bora címet is elnyerő 2013-as Zéta bizonyult a legjobbnak. Egri fehérként Gál Lajos Kamra-völgy, Egri Csillag Grand Superior 2016-os nedűje kapott elismerést, a vörös és a bikavér kategóriákban Thummerer Vilmos Rébus Cuvée 2012, és az Egri Bikavér Superior 2013 borai kapták az elismerést.

A borászatok, pincészetek képviselő oklevelet vehettek át kiváló munkájuk elismeréseképpen.

A díjátadót követően a résztvevők meg is kóstolhatták a győztes borokat.