Közösen imádkozták fiatalok a rózsafüzért

Mintegy négyszáz gyermek imádkozott együtt 2021. október 18-án, Sátoraljaújhelyen, a Szent István Templomban az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” programhoz kapcsolódva. Az eseményt a Szent Imre Katolikus Iskolarádiós Hálózat szervezte, a Szent István Rádió közvetítésén és a Szent István Televízió Youtube csatornáján keresztül bárki bekapcsolódhatott a közös imádságba.

Bérczessy András igazgató, főszerkesztő köszöntőjében elmondta: sokak számára ismert a Venezuelából indult kezdeményezés, mely Pió atya gondolatát – „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, a világ meg fog változni” – világszerte imamozgalommá tette. A rádiós hálózat először 2018-ban szervezett Egerben nagyszabású programot, majd Miskolcon és Jászberényben hívták imára a fiatalokat, s bíznak abban, hogy minél többen csatlakoznak a közös imádsághoz.

A zenei szolgálatot Sátoraljaújhelyen a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola kórusa adta. A közös imádságban a helyszínen a sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium, a sátoraljaújhelyi Árpád-házi Szent Margit Katolikus Általános Iskola és Óvoda, a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum, a szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola és a szikszói Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános Iskola diákjai vettek részt, pedagógus kísérőikkel.

Lóczi Tamás plébános megáldotta azokat a rózsafüzéreket, melyeket a fiatalok ajándékba kaptak. A lelkipásztor elmélkedésében elmondta: a régió katolikus intézményei tevékenyen részt vesznek a rendezvényben, kiemelte, fontos, hogy az előimádkozó fiatalokkal szüleik is eljöttek, hogy kifejezzék támogatásukat és azt, hogy az imádság nem magányos műfaj, hanem a család életének része.

A diákok a rózsafüzér titkokhoz kapcsolódva saját rövid gondolataikat is megosztották az imádkozókkal.

Tóth Bence

„akit te, Szent Szűz a Szentlélektől fogantál”

Vajon elmélkedünk-e eleget a kapcsolatunkon? Vajon akarjuk-e eléggé? Sokszor nem látjuk a falakat amiket magunk és a Szentlélek közé építünk. Figyelnünk kell a Szentlélek jeleire, amelyeket nem mindig látunk a falak miatt. A Szentlélek sokszor nem közvetlenül szól hozzánk, hanem lelkiismeretünkön, az élethelyzeteken vagy embertársainkon keresztül.

Szegedi Hanga

„akit te, Szent Szűz Erzsébetet látogatván méhedben hordoztál”

Amikor mi meglátogatjuk egy rokonunkat vagy ismerősünket teljes figyelemmel és örömmel fordulunk felé? Esetleg unalommal mert inkább maradtunk volna otthon? Őszinte érdeklődéssel kellene találkoznunk vele hiszen lehet hogy pont egy kedves szóra vagy egy bátorító mondatra van szüksége.

Komjáthy Marcell

„akit te, Szent Szűz a világra szültél”

            A mindennapi életünkben sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy családtagjainknak nem szentelünk elegendő időt, figyelmet és olyan dolgokat is figyelmen kívül hagynunk, hogy például kinek köszönhetjük az életünket. Földi édesanyánk az egyik legnagyobb szerepet vállalta, s önzetlenül esélyt adott a létezésre, az életre. Emlékezzünk minden nap és ne feledjük, mit tett értünk, adjunk hálát mindezért!

Fábrik Gergő

„akit te, Szent Szűz a templomban bemutattál”

            Számomra ez a titok azt jelenti, hogy a templom nagyon fontos hely mindenkinek, egy olyan hely, mint az otthonunk, ahol mindig szívesen várnak, mindig van kivel megbeszélni gondjainkat. Mindig kapunk tanácsot, hiszen ott van Isten, akihez mindig fordulhatunk imánkkal.

Naár Vivien

„akit te, Szent Szűz a templomban megtaláltál”

A fiatalok egyre kevesebben járnak templomba, pedig ez nagyon fontos része Istennel való kapcsolatunk kiépítésének és fenntartásának. Ha igazán a szentmise menetére s arra koncentrálunk, hogy ezen keresztül mit üzen nekünk Jézus – mert minden pillanatban velünk van és segítséget akar nyújtani számunkra – akkor fellelhetjük a liturgiában a számunkra fontos dolgokat és beépíthetjük mindennapjainkba is. Add Urunk, hogy ezeket a tanácsokat megtartva engedelmes emberek legyünk felebarátainkkal és Veled szemben is és így megtaláljunk téged templomodban és életünkben is!

A templomban a paravánokra diákok rajzait tették ki, melyeket a Család éve és az Eucharisztikus Kongresszus ihletett.

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények nagy számban csatlakoztak a rózsafüzérhez a közvetítéseken keresztül és a világi intézményekben is buzdították a hitoktatók a fiatalokat az imádságra.

 

 kép: Szent István Televízió - Federics Róbert, Vozáry Róbert