Legyünk a békesség eszköze! - Pünkösd Egerben

Pünkösdvasárnap délelőtt az egri bazilikában Ternyák Csaba érsek mutatott be ünnepi szentmisét és szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. Nem is egy, hanem két szertartást tartottak, a bérmálkozók jelentős száma miatt.

622_8401_01-MP4_snapshot_00-04-123

A főpásztor szentbeszédében egyebek mellett arról szólt, hogy minket is új emberré tehet az Isten lelke. – Ti, kedves bérmálkozók, ma ugyanazt a lelket kapjátok, amely 2000 évvel ezelőtt leszállt az apostolokra, akik ott bezárkózva voltak az emeleti teremben, féltek a jövőtől, nem tudták mi lesz – mondta egyebek mellett Ternyák érsek. Lehet, hogy némi izgalom még bennetek is van, de ez az izgalom az örömteli várakozás izgalma legyen bennetek, hogy valami olyan történik, ami örökre pecsétet nyom a lelketekbe – fogalmazott.

Lehet, hogy eltelhetnek hetek, hónapok, évek, amikor talán nem is gondoltok majd rá, hogy a szentlélek jele, jele, nyoma, pecsétje ott van a ti lelketekben. De eljöhet az idő! Mint ahogy mi, akik ma itt sokan együtt vagyunk, gondolhatunk arra, hogy bennünket is az a lélek – amelyet rövidesen le fogok hívni rátok – bennünket is, mindenkit, aki itt van, buzdítson fel, legyen számunkra egy új bérmálás, egy új pünkösd egyéni életünkben – mondta a főpásztor.

622_8372_01-MP4_snapshot_00-04-057

Nagy szükség van arra, hogy zaklatott, ideges világunkban a családok békéjét meg tudjuk őrizni. És hogy legyen mindig valaki, hol egyik, hol a másik, vagy a gyermek, aki a békesség eszköze lesz, amikor a békétlenség fel akarja ütni a fejét. „Békességet hagyok rátok, vegyétek a Szentlelket” – ezek Jézus szavai. És kedves bérmálkozók, az úr hivatást is ad nektek, keresztény hivatást a mai bérmálásban, hogy ki tudjatok tartani Jézus Krisztus és az ő egyháza iránt. És ad nektek speciális hivatást. Legtöbben közületek arra, hogy egyszer majd mint édesanyák, édesapák, Isten munkatársai legyetek az élet továbbadásának szent szolgálatában. Mások talán arra kapnak meghívást, hogy szerzetesek vagy papok legyenek.

622_8367_02-MP4_snapshot_00-50-615

Olyan nagy szükség lenne új papokra – folytatta az érsek. Olyan nagy szükség lenne arra, hogy a szemináriumba sokan jelentkezzenek – tette hozzá. Éppen a napokban a munkácsi püspök hívott, és kérte, hogy az ottani magyarok számára küldjek papot Ukrajnába. Nagyon kevés a papja, és lehet, hogy éppen a háborús helyzet eredményezi, hogy sokkal többen járnak mostanában templomba. Az emberek talán jobban érzik az igényét annak, hogy megtalálják azt a biztos, igazi kapaszkodót, amely egy ilyen bizonytalan helyzetben, amiben élnek, reményt jelent számukra, és Istenben találják meg. Szükség van papokra. Imádkozzunk tehát ma mindenféle hivatásokért, keresztény hivatásokért, és azért, hogy ti kedves bérmálkozók egész életetekben hűségesek tudjatok maradni ahhoz az ígéretetekhez, amit most megújítotok, a keresztségi ígérethez – zárta szentbeszédét Ternyák Csaba egri érsek, majd kiszolgáltatta a bérmálás szentségét a fiataloknak.

622_8385_01-MP4_snapshot_00-16-800

forrás: egerhirek.hu

kép: Szent István Televízió - Vozáry Róbert