Lelkipásztorok találkozója az Egri Főegyházmegyében

csop

A szinódusi folyamat mellett a digitalizáció és az online média hatása állt az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési és szakképző intézmények lelkipásztorai számára február 16-án tartott értekezlet középpontjában.

Lóczi

A program kezdetén Lóczi Tamás, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke köszöntötte a megjelenteket.
Dr. Szűts Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Pedagógiai Karának dékánja, online média és digitális pedagógia kutató előadásában rámutatott a média előnyeire és veszélyeire. Az utóbbiak közül a kétértelműséget valamint a szélsőséges megnyilvánulásokat emelte ki. A közösségi médiának jelenleg 3  milliárd felhasználója van. Rengeteg embert vonz, mivel a vélemény fontosabbá válik a tényeknél.

290A4656

Az oktatás és a tájékoztatás elengedhetetlen ahhoz, hogy mi irányítsuk a technológiát és ez ne fordítva történjen. Az okos eszközök használatáról szólva rámutatott, hogy szülőként, pedagógusként nem a tiltás a  legfontosabb, hanem felfedező kíváncsiságot kell kelteni a diákokban, hogy megismerjék az igazságot, amely szabaddá tesz mindannyiunkat.

kissg

Dr. Kiss Gábor szinódusi moderátor a részvétel, közösség és misszió hármas feladatot hangsúlyozta előadásában. Az egyház egy népként zarándokol azon az úton, amelyre meghívást kapott. A szinodalitás ebben nyújt segítséget.

ersek_1

Dr. Ternyák Csaba egri érsek összegző beszédében a találkozás, közös gondolkodás örömét hangsúlyozta. „Az egyháznak mindig figyelni kell az idők jeleit, azt, hogy mit üzen nekünk a Lélek a szinodalitás által. A lelkipásztori szolgálat lehetőségei jelentős mértékben nőttek azzal, hogy ilyen nagy számban óvodákat építhetünk, iskolákat működtetünk, most már egyetemünk is van. Öröm, hogy a fiatalokat az iskolák által el lehet érni, meg lehet szólítani.”

ersek_3 (1)
A dékán előadására refltektálva kiemelte, hogy „nincs könnyű helyzetben az egyház, mert sokan eszköznek tekintenek bennünket céljaik elérésében. A médiára, a technika modern eszközeire úgy kell tekintenünk, hogy ezek által elérjük a fiatal generációt.” – mondta a főpásztor.
A 2021/22-es tanévtől a tibolddaróci általános iskola, a hangonyi valamint a járdánházi óvoda került a főegyházmegye fenntartásába, ezzel 55-re emelkedett a katolikus köznevelési intézmények száma.

 

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert, Vozáry Róbert