Márciusban kezdődik a bélapátfalvi apátsági templom felújítása

IMG_1608

(A képre kattintva galéria nyílik!)

  1. február 22-én aláírták a bélapátfalvi apátsági templom felújításáról szóló szerződést.

Bélapátfalva külső

Az 1232-től épült Magyarország egyetlen épségben maradt középkori ciszterci apátsági temploma, melynek műszaki állapota nagyon leromlott mára, ezért szükségessé vált az épület teljes rekonstrukciója.

IMG_1586

Az ünnepélyes aláírás alkalmával Ternyák Csaba egri érsek elmondta, számos beruházás zajlik most az Egri Főegyházmegye területén, megújul mások mellett a bazilika, a szeminárium, az Érsekudvar és most az egyik legkülönlegesebb templom, a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt bélapátfalvi ciszterci apátság rekonstrukciója is elkezdődhet. Hozzátette: a Bélkő hegység lábánál fekvő templom fontos rendezvények helyszíne, Kádár László egri érsek, aki ciszterci szerzetes volt, ide szervezte a papi találkozót, melyre a főegyházmegye valamennyi lelkipásztorát hívják, ez a hagyomány a mai napig él.

IMG_1625

Ficzek László általános helynök elmondta: nem túlzás történelminek nevezni ezt a napot, hiszen egy hosszú előkészítési időszak után elérkezett a kivitelezési szerződés aláírásának ideje és a dokumentum szerint 2022. március 16-án megtörténik a munkaterület átadása.

 IMG_1642 

A kivitelező cég ügyvezetője, Erdei Z. József úgy fogalmazott: számos referenciájuk van a műemlék épületek felújítása területén, érdekes kihívásnak tartják ezeket a feladatokat.

Bélapátfalva légi

A szerződés szerint 2024. márciusára készül el a bélapátfalvi apátsági templom felújítása, a munkálatok során az épület külső és belső rekonstrukciója mellett az épület környezetét is megszépítik és a látogatókat fogadó épületet is bővítik.

szöveg: Bérczessy András

kép: Balogh Ferenc