„Mária mennybevétele az öröm és a remény ünnepe”

IMG_3793

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Nagyboldogasszony napján mutatott be ünnepi szentmisét Ternyák Csaba érsek az egri szemináriumban és megáldotta a felújított épületrészt.

IMG_3724

Dolhai Lajos rektor köszöntőjében úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy a kápolna búcsúnapján ünnepelhetjük, hogy  az Egri Hittudományi Főiskola és az Érseki Papnevelő Intézet megújult, s ezzel lezárult a nagyszabású munka első üteme.

IMG_3750

Ternyák Csaba egri érsek szentbeszédében elmondta, ősidők óta ünnepli az egyház Szűz Mária mennybemenetelét, s a múlt század közepén XII. Pius pápa is kinyilvánította, hogy testestül lelkestül felvétetett a mennybe. A főpásztor úgy fogalmazott: az ember hajlamos túlságosan a földi dolgokra fókuszálni, az egyház feladata ezért, hogy felhívja a figyelmet a fentebb lévő dolgokra, ebben tanítónk Ég és Föld Királynője, Mária, aki nem távozott el közülünk, hanem mindig közel van hozzánk.

IMG_3740

Mária mennybevétele az öröm és a remény ünnepe – fogalmazott, megmutatja, hogy a szeretet legyőzi a halált. Ezért hisszük az örök igazságot és az örök életet. Örülünk, hogy Istennél lehetünk majd, ahogy Jézus Krisztus feltámadása is megmutatta nekünk. Most annak is örülünk, hogy a szeminárium felújításának első üteme lezárult, s közösen ünnepelhetünk. Azért is imádkozunk, hogy a szemináriumi nyílt napon résztvevő fiatalok közül minél többen hallják meg Isten hívó szavát.

IMG_3776

Az érsek rámutatott: a Magnificatban Mária magasztalja az Urat, vagyis nagynak hirdeti, dicsőíti, példát adva nekünk. Sokan eltávolítják Istent az életükből, azt gondolván, hogy ez jelenti a szabadságot. Pedig így az ember magára marad, árván és a gonosz prédája lehet. Imádkozzunk értük és segítsük őket – buzdított az érsek. Emlékeztetett: Szent István király ezen a napon lépett a mennyországba, miután felajánlotta Magyarországot a Szűzanyának, s így lettünk Mária országa.

IMG_3826

A szentmise után a főpásztor megáldotta a beruházás első ütemében felújított épületrészt, melyet az ünnepség résztvevői is bejártak a szertartás után.

Szöveg: Bérczessy András

Fotó: Balogh Ferenc