Máriát nem csodálnunk, kell, hanem követnünk! - Szombati nap Egerszalókon - FRISSÜLT!

IMG_4766

(A képre kattintva galéria nyílik!)

A reggeli imát követően Varga Lili orvos tartott előadást, ezt csendes elmélkedés, műhelymunka, kiscsoportos beszélgetés követte.

IMG_5077

Délután a Szalók Band adott koncertet, majd Böjte Csaba ferences szerzetes tartott előadást, aki az esti szentmisét mutatta be.

Böjte CS távoli

A szertartás kezdetén Vízi János ifjúsági referens köszöntötte a jelenlévő papságot és a főcelebránst.

IMG_5151

Böjte Csaba szentbeszédében úgy fogalmazott: az együtt töltött napokat a hivatás tisztázására érdemes szentelni. A mai ember identitásválsággal küszködik. Személyes példáját idézve elmondta, megtapasztalta egy szociális otthonban töltött karácsony este után, az utolsó buszt lekésve, az Oltáriszentséget hordozva: az a legfontosabb feladat, hogy Krisztust magunkkal vigyük mindenhova.

Böjte CS közeli

Egy közéleti eseményt is felidézett a szerzetes: ugyancsak karácsony előtt történt, hogy egy nagyszabású politikai megmozdulásra hívták, hogy próbáljon békét tenni. Eszébe jutott, hogy Jézus Krisztus egy parancsolatot adott, a szeretet parancsát. Elmondta: ha mi székelyek, magyarok nem tudjuk szeretni a velünk együtt élő románokat, és a románok nem tudják szeretni a magyarokat, akkor nem vagyunk jó keresztények, nem akarjuk az ország javát. S az ott jelenlévők tapssal fejezték ki egyetértésüket.

IMG_5154

Szentbeszédében elmondta még: az a hivatásunk, hogy Isten jelenlétében, Szűz Mária példáján Jézust hordozva éljünk. Máriát nem csodálnunk, kell, hanem követnünk! Mária szolgálni ment Erzsébethez, szeretetből. Azért vagyunk a világon, hogy egymást bíztassuk, a remény hírnökei legyünk. Jézus Krisztus hangját, a remény, a szeretet, a bizalom hangját kell a világba vinnünk.

IMG_5058

Szűz Mária 149 kilométert tett meg, hogy eljusson Erzsébethez, ez a korabeli viszonyok között legalább egy hét gyaloglás volt. Mária mégsem panasszal érkezik az út nehézségei miatt, hanem a Szentírás tanúsága szerint örömmel köszöntik egymást. A kereszténység az öröm vallása, arról kellene felismerni a keresztényeket, hogy örülnek egymásnak.

Egy újabb élményt, egy afrikai szentmisét idézett fel Csaba testvér. Vasárnap reggel a templomba érve azt látta, mindenki táncol, s a jókedv átragadt mindenkire. Krisztusban örvendeztek a szerény körülmények között élő emberek.  A jókedv, a derű gyógyít. Az öröm lehetne a keresztények népviselete!

IMG_5337

IMG_5378

A szentmisét fáklyás körmenet zárta, majd az Esztenás zenekar táncháza. A napot, mint mindig, most is szentségimádásal, virrasztással fejezték be a templomban.

IMG_5477

Szöveg: Bérczessy András

Kép: Szent István Televízió – Federics Róbert, Vozáry Róbert, Balogh Ferenc