Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2019 júniusi száma

 

A tartalomból:

Jézus mennybemenetele - A húsvét utáni hetedik vasárnapon Jézus mennybemenetelére emlékezünk. Hitből fakadó örömmel gondolunk az Úr Jézus életének erre a fontos eseményére, de úgy vagyunk mi is, mint az apostolok. Csak csodálkozunk, álmélkodunk, és nem nagyon értjük az esemény egzisztenciális jelentőségét. Csak sejtjük, hogy Jézus miért mondta búslakodó tanítványainak, amikor búcsúzott tőlük: „jobb nektek, ha én elmegyek” (Jn 16,7).
Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír, hogy a tanítványok nem értették, hogy Jézus elmegy, itt hagyja ezt a mi földi világunkat, de mégis itt marad közöttünk. Az Ő mennybemenetele azt teszi lehetővé, hogy ezen az egész földön mindenütt, sőt az egész világon, az egész kozmoszban egyidejűleg mindenütt jelen legyen. Jézus nem hagyja magukra a benne hívőket, hiszen Ő megígérte, hogy minden nap velünk marad a világ végezetéig (Mt 28,1). Ezt sokféleképpen meg is tapasztalhatjuk. Velünk van, amikor imádkozunk, hiszen Ő azt ígérte, ott van, ahol ketten vagy hárman a nevében összejövünk (Mt 18,20). Velünk van, amikor az Evangélium szavai által szól hozzánk, és személyesen is találkozhatunk vele az Oltáriszentségben.
A mennybemenetel tulajdonképpen azt jelenti, hogy az a megváltó Jézus, aki értünk, emberekért, a mi üdvösségünkért emberré lett, befejezve a megváltás művét, visszatér eredeti létformájába, a mennyországba.

Erdélyben a pápa - Az Egri Főegyházmegyéből is több százan indultak Csíksomlyóra, a június elsején délelőtt sorra kerülő szentmisére, melyet Ferenc pápa celebrál. Többek között Egerből és Miskolcról is több szervezett csoport, közöttük az egyházközségek közösségei és a fertálymesterek is útnak indultak.
A Szentatya helikopterrel érkezik a csíkszeredai hegyimentők légibázisára, onnan indul a csíksomlyói kegyhelyre, a romániai idő szerint 11.30-kor (magyar idő szerint 10.30-kor) kezdődő szentmise helyszínére.
Ferenc pápa latin nyelven celebrálja a szentmisét a nyeregben, a válaszok viszont magyarul hangzanak el, úgyszintén az énekek is. A szentmisén elhangzik majd a pápai és a végén a magyar himnusz is. Az olvasmányokat magyarul és románul olvassák fel, a hívek könyörgése magyarul, románul és németül fog elhangzani. Nem csak kivetítőn lesz követhető a Szentatya hanem magyar és román szinkrontolmácsolás is lesz.
Három színnel (fehér, sárga, piros) jelölik a szektorokat. A sárga szektorokban kapnak helyet az erdélyi hívek és a csángó magyarok is. A piros jelzésű szektorokban a magyarországi hívek, valamint a háromszékiek foglalnak majd helyet. A 110 ezer regisztrált személy ezekben a szektorokban kap helyet, illetve oldalt külön piros szektorokat is kialakítottak azok számára, akik nem regisztráltak, így biztosítva helyet a nyeregben további mintegy 60 ezer ember számára.

Papszentelés az egri bazilikában - Az idén öt diakónust szentel pappá Ternyák Csaba érsek az Egri Főegyházmegyében. A papszentelés szertartása június 22-én 10 órakor lesz az egri bazilikában. Lapunkban bemutatjuk a szentelésre várókat. Pintér Bálintot, Resch Andrást, Resch Tamást, Ríz Attilát és Soltész Ádámot.

Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó - „Isten fiatal”- ez volt a mottója annak az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozónak, amelyet május 18-án, Szent II. János Pál pápa születésének 99. évfordulóján rendeztek Egerben, a Kemény Ferenc Sportcsarnokban. Az összejövetelre Ternyák Csaba érsek elsősorban azokat a fiatalokat várta, akik középiskolába, főiskolára, egyetemre járnak, vagy akik tagjai egy ifjúsági közösségnek, hogy együtt tegyenek tanúságot Krisztusba vetett hitükről. A meghívást mintegy nyolcszáz fiatal fogadta el. A lapban  beszámolunk a közel 6 órás rendezvényről.

Pünkösdhétfő Sárospatakon - Az Egri Főegyházmegye főpásztora, Ternyák Csaba érsek és a Sárospataki Római Katolikus Egyházközség szeretettel hívja a kedves testvéreket 2019. június 10-én, pünkösdhétfőn, a Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja emléknapja és Szent Erzsébet szentté avatásának 784. évfordulója ünnepére. Helyszín: Sárospatak, a bodrog-parti szabadtéri rendezvénytér. A regisztráció fél tízkor kezdődik a Szent Erzsébet Ház bejáratánál. Az ünnepi szentmise 11 órakor lesz, főcelebránsa Pál József Csaba temesvári megyéspüspök. A nap során lehetőség nyílik Szent Erzsébet ereklyéje előtti imádkozásra a bazilikában, valamint a Szent Erzsébet Ház és a Rákóczi Vár megtekintésére. Délután fél háromkor szentségimádás lesz a Szentlélek imacsoport vezetésével a bazilikában. Ezt követi a kegytárgyak megáldása és a zarándokok elbocsátása.