Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2020. januári száma

A tartalomból:

A keresztség - A vízkeresztet követő vasárnap van Urunk megkeresztelkedésének ünnepe. Ezen a napon gondolnunk kell arra, hogy mi is megkeresztelt emberek vagyunk. A hit és a keresztség szentsége által Jézus Krisztushoz kapcsoltuk az életünket. Nagy áldás és nagy ajándék ez számunkra. Főképpen a mai világban, amikor egyre többen vannak, akik nincsenek megkeresztelve. Gyakran panaszkodnak idős emberek, hogy az unokáik és dédunokáik, a szüleik mulasztása miatt nem részesültek a keresztség szentségében. Sokan ezt azzal magyarázzák, hogy felnőttként majd maguk dönthetnek erről. Elmondhatjuk azonban, hogy legtöbben a gyermekkeresztségben részesültünk. Szüleink hite és a vallásos nevelésre vonatkozó ígérete alapján lettünk megkeresztelve. Talán ez is az oka annak, hogy nem értékeljük eléggé a keresztség szentségét, sem azokat a lelki, kegyelmi hatásokat, amit keresztségünknek köszönhetünk. Egy hasonlattal élve olyanok vagyunk, mint az a koldus, aki egy kincseket tartalmazó ládán ül, de fogalma sincs arról, hogy mi van alatta, mit rejt a tároló.

Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír cikkében, hogy a keresztség szentségéről az első könyvet Tertulliánusz (II. században élt teológus) írta. Művét főként azoknak szánta, akik abban az időben felnőtt korban készültek a szentség felvételére. A könyv egy hitből fakadó felkiáltással kezdődik: „Ó, boldogító szentség!”. Nekünk is így kellene gondolnunk a keresztség szentségére, hiszen annak kegyelmi hatása egész életünkben boldoggá tehet bennünket. Gondoljunk csak arra, hogy a keresztségben a víz és a Szentlélek által újjászülettünk: Isten gyermekei-, a Szentlélek templomai- és az Egyház tagjai lettünk. Mérhetetlenül nagy és csodálatos ajándék mind a három.

Fontos esztendő, sok feladat - Mint a legtöbb szervezet életében, a Szent István Rádió és Televízió szerkesztőségében is történnek változások. 2019-ben a lejárt műsorszolgáltatási jogosultságok újrapályázása volt az egyik legnagyobb feladat, ennek eredményeképpen továbbra is szólhat a Szent István Rádió műsora a megszokott helyeken, frekvenciákon. A 2019-es esztendőben egy újabb adóval gazdagodott kínálatunk, Kisújszálláson is hallhatják a hívek a rádió adását.

2000-ben indította útjára dr. Seregély István egri érsek a rádiót, a televíziót 2011-ben alapította dr. Ternyák Csaba egri érsek, így 2020-ban ünnepeljük a Szent István Rádió indulásának 20., a Szent István Televízió létrejöttének 9. évfordulóját. A jubileumi évben továbbra is az esztendő nagy eseményére, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra fókuszálnak műsoraink, október hónapban pedig közönségprogramokkal, szakmai konferenciával és közös hálaadó szentmisével, gálaesttel ünnepelünk.

Bérczessy András igazgató, főszerkesztő így ír cikkében: evangelizációs küldetésünkben továbbra is fontos a fiatalok megszólítása. Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen éreznek küldetést a rádiózás iránt az iskolások körében. Közel 20 iskola csatlakozott a Szent Imre Katolikus Iskolarádiós Hálózathoz, s minden vasárnap önálló adásban mutathatják meg tudásukat, számolhatnak be intézményük életéről. Április 24-én nagyszabású projektnapot tartunk, ahol képzéssel, közösségi programokkal várjuk majd az ifjú rádiósokat.

A 2020-as esztendő eleje is változásokat hoz, új székhelyre költözik a Szent István Rádió és Televízió szerkesztősége, a Deák Ferenc út 49. szám alatti irodaházba. Itt korszerű körülmények között készíthetjük adásainkat, műsorainkat. Sok minden változik, de az alapok nem: továbbra is a JÓ HÍR HANGJA leszünk. Ehhez kérjük hallgatóink, nézőink imádságát, támogatását!

Példát mutat a tanárnő - A Szent Gellért-díj ezüst fokozatában részesült Kalóné Kovács Mária, az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola pedagógusa, melyet a bazilikai tanévnyitón vehetett át Ternyák Csaba érsektől. A kitüntetett tanárnő 20 éve matematika-kémia-biológia szakos tanárként dolgozik az intézményben. Évek óta tart tehetséggondozó, vegyész szakköröket és versenyre készíti fel a diákjait, ahol megyei és országos sikereket is elért tanítványaival. Lelkiismeretesen felkarolja a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeket. Önzetlen, segítőkész, mindig lehet számítani tanácsaira. Munkaközösség-vezetőként, munkabírásával, alaposságával, megélt hitével mindenkinek példát mutat.

– Tanulmányaimat az egri tanárképző főiskolán végeztem – mondta. – 1986-ban matematika-kémia szakos tanári diplomát, majd 1999-ben biológia szakos diplomát szereztem. Munkámat hívatásnak tekintem és már 33 éve gyakorlom, 20 éve a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában dolgozom Egerben. Nagyon szeretek tanítani, a gyermekek között, a gyermekekkel együtt dolgozni, nevelni, fejleszteni, formálni őket. Szaktárgyaimat nagyon szeretem, és úgy próbálom továbbadni tanítványaim felé, hogy ebből élményszerűen tanuljanak. Nagy örömmel tölt el, hogy minden évben van természettudományos szakon tovább tanuló tanítványom. Egyik legnagyobb sikerélményem, hogy az orvos, mérnök tanítványokon túl, már van aktívan dolgozó matematika - kémia szakos középiskolás tanárként dolgozó tanítványom, akire nagyon büszke vagyok. 8. osztályos volt, amikor azt mondta, hogy ő matematika –kémia szakos tanár lesz.

Férjem: Kaló Imre erdész, de sokan, mint Magyarország egyik legismertebb, Szomolyán tevékenykedő kézműves borászát ismerik. Két felnőtt gyermekünk van. Júlia lányom élelmiszermérnök, Imre fiam szőlész-borász szakmérnök. Oktató, nevelő munkám mellett karitatív munkát is végzek, tagja vagyok Máltai Szeretetszolgálat helyi városi csoportjának. Részt veszek tartós élelmiszergyűjtésben. Hálásan köszönöm az iskolavezetésnek, a kollégáimnak a munkám elismeréséért kapott Szent Gellért díj ezüst fokozatát. Nagy örömmel töltött el, lendületet adott. Igyekszem a munkámat ez után is a legjobb képességem szerint úgy végezni, hogy erre rászolgáljak.

Kiállított betlehemek az érseki palotában -  Az Egri Érseki Palota Turisztikai és Látogató Központ 2019-ben is meghirdette a betlehem-készítő pályázatot, amelyre közel 200 gyönyörű remekmű érkezett. A bíráló bizottság tagjai dr. Löffler Erzsébet nyugalmazott múzeumigazgató, Buda Péter, az Egri Érseki Papnevelő Intézet rektora és Köves-Kárai Petra művészettörténész-muzeológus voltak. A december 14-ei kiállítás megnyitón megjelenteket Hernádfői Csaba intézményvezető köszöntötte. A beérkezett betlehemeket Czibere Zsolt plébániai kormányzó áldotta meg.

A zsűri döntése alapján a következő díjakat osztották ki:

  1. helyezést ért el Komlósi Orsolya 8. a. osztályos, a miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola tanulója.
  2. helyezést ért el Rádi Jázmin 5. osztályos diák, az apci Boldog Brenner János Katolikus Általános Iskola tanulója.
  3. helyezést ért el Czeincz Máté 2. b. osztályos tanuló, aki a füzesabonyi Széchényi István Katolikus Általános Iskolába jár.

Mindezeken túl tíz különdíjat is kiosztottak, mert fantasztikus technikákkal és különleges ötletekkel készítették el a pályázók alkotásaikat.

Mindenkit szeretettel vár az egri Érseki Palota, melynek aulájában, 2020. február 2-ig ingyenesen megtekinthetők a Betlehem-készítő pályázatra beérkezett művek. A látogatók szavazhatnak a látogatói különdíjról is.