Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2021. júliusi száma

 

A tartalomból:

A szentmise életünk középpontja - Mindnyájan hallottunk már arról, hogy 2021 szeptemberében Budapesten lesz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (röv. NEK). Nekünk, magyar katolikusoknak ismét megadatik a lehetőség, hogy 1938 után újra megrendezhetjük az Eucharisztikus Kongresszust. Annak idején a 34. világkongresszus a két világháború közötti Magyarország legnagyobb egyházi és társadalmi eseménye volt, és lelkileg megerősítette az embereket a II. világháború árnyékában. Márai Sándor naplójában ezt jegyezte fel abban az időben: „a gyűlölködésben átszőtt Európában Magyarország lett a béke szigete, ahol felcsillant a megértés és a szeretet reménye”. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír cikkében, hogy az eucharisztikus kongresszus egy közel 150 éves hagyományra visszatekintő egyházi ünnepségsorozat, amelyeknek középpontjában az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztus áll. Őt ünnepeljük majd a szentmiséken, a körmeneteken, a szentségimádásokon, sőt még katekézisek, tanúságtételek és kulturális rendezvények keretében is. Ennek a hétnek célja az, hogy a világ számos országából összegyűlt keresztények közösségében, s főként a rendező részegyház híveiben tudatosítsa, hogy az Eucharisztia a keresztény élet és az Egyház küldetésének forrása. Erre utal a kongresszus jelszava: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7). Ez a hét egyúttal alkalom arra, hogy tanúságot tegyünk hitünkről, Isten szeretetéről, aki Jézusban emberré lett, meghalt értünk, feltámadva legyőzte a halált, és köztünk maradt az Oltáriszentségben.

„Igazi misszionáriusok vagytok…” - Ternyák Csaba egri érsek június 19-én az egri bazilikában Hágen Pál Tamás, Kerekes Gábor, Péter Vilmos, Michele Gervasoni, Herbst Ádám, Carlos Sirer Melis akolitusokat diakónussá, Jorge Luís Altamirano Mendez és Noel Benedict Antasoda Tajos diakónusokat áldozópappá szentelte. A jelöltek a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szemináriumban, illetve az Egri Érseki Papnevelő Intézetben készültek a szentelésre.

Az ünnepi szentmisét idén is szűkebb körben tartották a bazilika felújítása miatt. A főpásztor köszöntötte a megjelent szülőket és testvéreket, a papokat és a híveket. Mint mondotta: az újmisések szülei a járvány miatt csak szülőföldjükön, Fülöp-szigeteken és Nicaraguában tudnak online bekapcsolódni az eseménybe. Megemlékezett azokról a papokról, akik ezekben a napokban ünneplik ezüst-, aranymiséjüket, s név szerint említette Jéger Károly atyát, aki éppen a mai napon mutatja be vasmiséjét Mezőkövesden.

A Fiúkórus hangversenye - Az Egri Érseki Fiúkórus Egerben, a Szent Bernát Ciszterci-templomban tartotta június 16-án a 10. jubileumi évzáró koncertjét. Közreműködött: Bajzáth Linda és Hegyesi-Hudik Margit. Schmiedmeiszter Szilvia kórusvezető elmondta, az elmúlt évtizedben tanult legkedvesebb művekből válogattak, amelyeket a gyerekek legjobban szerettek. Ezek mellett olyan darabok is felcsendültek, amelyeket tavaly tanult a kórus, de a kényszerszünet idején nem tudtak előadni. Többségében egyházi művekből állt a repertoár, az 1500-as évektől egészen a kortárs zenéig terjedő skálán. A 20 fős kórusból két tag most először léphetett a közönség elé. A koncertet megtisztelte jelenlétével az alapító Ternyák Csaba egri érsek. A jó torkú fiúk a nyáron sem pihennek sokat, számos felkérése van az Egri Érseki Fiúkórusnak, legközelebb június 22-én az egri Zenepavilonban, a zene ünnepén lépnek fel. Augusztus végén, a kórus alapításának 10. évfordulóján jubileumi nagykoncert lesz, ahová a korábbi tagokat is meghívták.

Homa János