Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2021 júniusi száma

A tartalomból:

Két forrás - Június első vasárnapján lesz Úrnapja, az azt követő péntek pedig Jézus Szíve ünnepe. Az Úrnapján ünnepelt Eucharisztia és a Jézus Szíve tisztelet keresztény életünk két nélkülözhetetlen forrása. „Jézus Szíve az élet és szentség forrása”– imádkozzuk mindig a Jézus Szíve litániában. „Minden forrásom belőled fakad”– olvashatjuk a 87. zsoltárban, és talán már mindnyájan hallottuk, hogy ez a szép gondolat lett a 2021-es budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak a jelszava. „Valóban szent vagy Istenünk, minden szentség forrása” – mondja minden szentmisében a pap az átváltoztatás szavai előtt.

Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír cikkében, hogy az embert teremtő és üdvözíteni akaró Isten az életünk és életszentségünk forrása. Neki köszönhetjük nemcsak a fizikai életünket, hanem a lelki életünket, kegyelmi életünket is, ami azzal kezdődött, hogy a keresztség szentségében a Szentlélek által újjászülettünk és Isten gyermekei, Krisztus tanítványai és a Szentlélek templomai lettünk. Június hónapban, az Eucharisztikus kongresszus évében gondoljunk arra, hogy lelki életünket, hitünket és vallásosságunkat csodálatosan táplálja két forrás: a Jézus Szíve tisztelet és az Eucharisztia! Ez a két forrás elválaszthatatlan egymástól, hiszen mind a kettő a mi Urunk Jézus Krisztus irántunk való szeretetének nagy jele.

Szalézi papszentelés Kazincbarcikán - P. Andrásfalvy János szalézi tartományfőnök felkérésére Ternyák Csaba érsek 2021. május 24-én, Pünkösdhétfőn a kazincbarcikai Szent Család templomban szentmise keretében áldozópappá szentelte Kővári László Károly SDB diakónust.

A szentmise elején a jelöltet a szalézi tartományfőnök mutatta be. Kővári László Károly 1955-ben született Kaposváron. Mérnöktanárként szakmunkástanuló fiatalokat oktatott harminc évig, tizenöt évig igazgató is volt, előbb Újpesten, a Páli Szent Vince Katolikus Szakiskolában, majd 2008-tól a kazincbarcikai Don Bosco-iskolában. Húsz éve találkozott Don Bosco életpéldájával, a plébánosa hívta fel rá a figyelmét. Miután különböző kiadványokból megismerte pedagógiai módszerét és életét, Don Bosco lett a példaképe, igyekezett igazgatóként is az ő szellemében foglalkozni a fiatalokkal. A négygyermekes családapa felesége rövid betegség után 2012-ban váratlanul elhunyt. Fia már házas, gyermeke született, így László nagyapa is. Három lánya is önálló már. Felesége halála után úgy érezte, Jézus arra hívja, hogy nagyobb elkötelezettséggel kövesse.

Ternyák Csaba érsek szentbeszédében kiemelte: szentelendő testvérünk életében különleges üzenete van annak, hogy éppen a Családok Évében és a kazincbarcikai a Szent Család templomban részesül a papszentelésben és lesz tagjai a szalézi papi családnak.

Pünkösd Sárospatakon - Sárospatakon 2021. május 24-én, pünkösdhétfőn, Szent Erzsébet szentté avatásának 786. évfordulóján ünnepi programokon vehettek részt a hívek és a zarándokok. Szent Erzsébet ereklyéjének kihelyezését követően a Szent Erzsébet Apostoli Közösség imaóráját tartották a Szent Erzsébet nővérek vezetésével. Ezt követően a rózsafüzér imádságot a járvány megszűnéséért ajánlották fel. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Ficzek László, az Egri Főegyházmegye általános helynöke volt, aki szentbeszédében elmondta: az idei év Szent József éve és a Család éve is. Most, amikor Szent Erzsébetet köszöntjük szentté avatásának évfordulóján, születésének helyszínén, szítsuk fel magunkban a Szentlélek tüzét, és a tevékeny szeretet tetteit vigyük végbe mi is saját életünkben.

A szentmisét körmenet zárta a Szent Erzsébet ereklyével. Délután a dicsőítő szentségimádás a Hegyközi Karizmatikus Megújulás Közössége és a sárospataki Szentlélek Imacsoport vezetésével történt, majd a loretói litánia és szentségi áldás zárta a zarándoklatot.

Diakónus és papszentelés az egri bazilikában - Június 19-én 10 órakor Ternyák Csaba egri érsek 6 diakónust és két áldozópapot szentel az Egri Főegyházmegye szolgálatára. A hívek megértését kérjük, mivel a felújítási munkák és a járványveszély miatt a szertartáson, az egri bazilikában csak korlátozott számban, és csak a meghívottak vehetnek részt. A szentelést a Szent István Rádió élőben közvetíti és nyomon követhető a www. szentistvantv.hu weboldalon is. Lapunk hagyományainak megfelelően bemutatjuk a leendő újmiséseket, akik a Redemptoris Mater Missziós Szemináriumban készültek a papi hivatásra.

Akire az elődök a templom freskójáról tekintenek – Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények vezetőinek és lelkipásztorainak javaslata alapján Szent Gellért-díjakat adott át a főegyházmegyei tanévnyitón Ternyák Csaba érsek. Jó páran felkapták a fejüket, amikor kiderült, hogy a tanárok mellett e kitüntetés ezüst fokozatát kapta meg Kóródi Benedek a füzesabonyi Széchenyi István Katolikus Általános Iskola karbantartója is. Az intézményvezetőtől kapott információ szerint Kóródi Benedek 2013-tól, a katolikus iskola fennállása óta az intézmény alkalmazottja, emberi tulajdonságai és szakmai tudása mindenki elé követendő példát állít. Lapunkban bemutatjuk a kitüntetettet.

Homa János