Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2021 szeptemberi száma

A tartalomból:

NEK - Szeptember 5-én délután a budapesti Hősök terén megkezdődik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK). Az egyhetes ünnepség sorozat záró szentmiséjére, a Statio Orbis-ra Ferenc pápa is fővárosunkba érkezik. Az első Eucharisztikus Világkongresszusra 1881-ban került sor a franciaországi Lille-ben. A kongresszust általában négyévente rendezik meg. A legutóbbi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust a Fülöp-szigeteki Cebuban rendezték meg 2016-ban. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír cikkében, hogy a legújabb vatikáni dokumentum szerint „Az eucharisztikus kongresszusokat úgy kell tekintenünk, mint valamely „állomás”-t, melyre valamely közösség az egész helyi egyházat, vagy valamely helyi egyház a vidék vagy nemzet többi egyházait, vagy a földkerekség valamennyi egyházát meghívja, hogy az Eucharisztia szent titkát bizonyos szempontból együtt jobban megismerjék, a szeretet és az egység kötelékében nyilvánosan tiszteljék”.

A megfogalmazásban magyarázatra szorul az a kifejezés, ami szerint ezeket a kongresszusokat „úgy kell tekintenünk, mint valamely „állomás”-t. Ezt a szót akkor értjük igazán, ha gondolunk arra, hogy az 1960-as müncheni kongresszus óta a nemzetközi eucharisztikus kongresszusokat latin kifejezéssel Statio Orbis-nak (a földkerekség stációjának) nevezik. Az elnevezés a római pápák nagyböjti szokásához, az un. stációs liturgiák szokásából származik. A stációs liturgia lényege az volt, hogy a pápa a nagyböjti időszak vasárnapjain szentmisét mondott valamelyik kiemelkedően fontos római templomban. Így látható módon is megjelenítette a püspök, a papok és a hívő nép egységét.

Ahogyan annak idején Róma keresztényei egybegyűltek az Eucharisztia ünneplésére, ugyanúgy a nemzetközi eucharisztikus kongresszusok is az Egyház egységének megjelenítői, az egész világegyház szintjén. Minden eucharisztikus világkongresszuson a világ minden országából egybegyűlt Egyház az Eucharisztia ünneplésében, a szentmisében éli meg az eucharisztikus találkozó csúcspontját. Ezért a II. Vatikáni Zsinat utáni időszakban ezeken a nagy rendezvényeken a központi esemény már nem az ünnepélyes körmenet, hanem az Eucharisztia közös ünneplése.

A NEK programja - Elkészült a világtalálkozó programja, amelynek nyitó- és záróeseménye a Hősök terén lesz. A záró szentmisén Ferenc pápa személyesen vesz részt.

Az Egri Főegyházmegye főpásztora körlevélben is kérte az egyházközségek tagjait, hogy minél többen vegyenek részt a rendezvényen. A plébániákon sok helyen szerveznek közös zarándoklatokat az eseményre. A kongresszus programjai változatosak lesznek, megszólítják a hitet mélységében megélőket csakúgy, mint azokat, akik keresik az utat, a találkozást Jézussal. A Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 5-én vasárnap 15 órakor az ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a Hősök terén. Az ezt követő szentmise, főcelebránsa Angelo Bagnasco bíboros lesz, melyre az elsőáldozókat várják.

Ezután a hasonló struktúrájú napi programok a Hungexpo területén lesznek. A reggeli ima minden nap 8.45-kor kezdődik, amit katekézis, majd szentmise követ, délutánonként pedig fakultációk közül választhatnak az érdeklődők. Esténként koncerteket szerveznek.

A hétfői reggeli imát Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke vezeti. Ezt követi Orani João Tempesta bíboros, Rio érsekének a katekézise, aki sokat tesz azért, hogy segítsen a társadalom perifériájára szorult embereknek a felemelkedésben. A 11.30-kor kezdődő szentmise főcelebránsa Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke. A Szent Efrém Férfikar koncert 19 órakor kezdődik a Pesti Vigadóban, a Csík Zenekar koncertje pedig 19.30-kor az Erkel Színházban.

Kedden a 8.45-kor kezdődő reggeli ima vezetője Ternyák Csaba egri érsek lesz. Katekézist Gérald Lacroix bíboros, quebeci érsek tart, aki éveken át szolgált Kolumbiában misszionáriusként, ahol a drogháborúk sújtotta vidéken a plébániák között sokszor szamárháton közlekedett.

Pénteken Josip Bozanić bíboros, zágrábi érsek vezeti a reggeli imát. Katekézist Dominik Duka bíboros, prágai érsek tart. Fél 11-kor hallgathatják meg a jelenlévők Áder János Magyarország köztársasági elnökének tanúságtételét. A szentmise főcelebránsa Jean-Claude Hollerich luxemburgi bíboros lesz.

Szeptember 11-én, szombaton 10 és 15 óra között a Margitszigeten Családi napot tartanak. A NEK szervezői valamennyi korosztályt hívnak és várnak. A Kossuth téren 17 órakor keződődő szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros lesz, ami után eucharisztikus gyertyás körmenet következik.

Szeptember 12-én vasárnap 11.30-kor kezdődik a záró szentmise a Hősök terén, melyet Ferenc pápa mutat be. A hallgatóságnak angol, francia, spanyol, német, olasz és magyar nyelvre is lefordítják a liturgiát.

Főegyházmegyei tanévnyitó - Az Egri Főegyházmegye köznevelési és szakképző intézményeinek pedagógusai és lelkipásztorai kaptak meghívást arra a főegyházmegyei tanévnyitóra, amelyet augusztus 26-án az egri bazilika felújítása miatt Mezőkövesden tartottak, a Jézus Szíve templomban. Lóczi Tamás atya, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) elnöke a Jóisten áldását kérte az új tanévre. Az új tanév mottója: „Péter hitével tekintsünk Jézusra”. A szentmisét Ternyák Csaba egri érsek és Marton Zsolt váci püspök mutatta be az iskolák lelkipásztorainak koncelebrálásával. A szentmise után Marton Zsolt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense „Veletek vagyok” címmel a Család évéről szólt előadásában. Ezután „…Mert jog és kötelesség egymástól soha el nem választhatók…” címmel Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a gyermekeket a köznevelésben megillető jogokról beszélt.

Ezt követően Ternyák Csaba érsek kitüntetéseket adott át.