Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2022. októberi száma

2022oktober

A tartalomból:

Ülésezett az MKPK - A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK)  . szeptember 7-9. között tartotta őszi ülését az esztergomi Szent Adalbert Központban. A püspökök testülete megállapította, hogy a tanév rendben elkezdődött az összes katolikus oktatási intézményben. Országszerte 341 katolikus oktatási intézmény 752 telephelyen több mint 140 ezer diák kezdte meg tanulmányait. Áttekintették, hogy az elmúlt években milyen lépéseket tettek a gyermekvédelem erősítése terén. Veres András, az MKPK elnöke bemutatta a konferencia tagjainak a Római Misekönyv legújabb magyar nyelvű kiadását. Az első példányok már meg is érkeztek az egyházmegyékhez.

Az MKPK buzdítja a katolikus híveket, hogy az ősszel esedékes népszámlálás alkalmával is vallják meg hitüket. A népszámlálás nagyon fontos esemény nemcsak Magyarország, de a Magyar Katolikus Egyház életében is, ezért az MKPK egy a népszámláláshoz kapcsolódó kampányt indít, melynek célja, hogy minden magyar katolikus bátran vallja meg vallási hovatartozását, és felelősségének teljes tudatában töltse ki a népszámlálási vallási hovatartozására vonatkozó kérdését. 

Szent Fausztina - Október 5-én Szent Fausztina nővérre, az Isteni Irgalmasság apostolára emlékezünk. Nagyon sok katolikus templomban találkozunk az irgalmas Jézus képével, amely a szent életű misztikus nővér látomása alapján készült. II. János Pál pápa avatta őt 1993-ban boldoggá, hét évvel később, 2000. április 30-án, húsvét második vasárnapján szentté, és elrendelte az Isteni Irgalmasság ünnepét húsvét második vasárnapjára. 2002 augusztusában ugyancsak II. János Pál pápa fölszentelte a Szent Fausztina sírjánál épült krakkói Isteni Irgalmasság-bazilikát. 1905-ben a lengyelországi Łódź melletti Glogowiec faluban egy tízgyermekes család harmadik gyermekeként született. Gyermekkorától kezdve az ima szeretete, a szeretet, az engedelmesség, és az emberi nyomor iránt való érzékenység jellemezte. Húszéves volt, mikor szülei akarata ellenére belépett az Irgalmasság Anyja Nővéreinek kolostorába, amelyben Fausztina nővérként 13 évet élt le szakács, kertész és portás munkakörben.

Dolhai Lajos az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír cikkében, hogy az Isteni Irgalmasság tiszteletének terjesztése eszközeként Jézus átadott egy képet Fausztinának, melyen a Szent Szívből áradó két (fehér és piros) sugár az igazságosság és irgalmasság, a bűnbánat és a bűnbocsánat, az áldozat és az engesztelés, a felebaráti szeretet és az isteni szeretet szimbóluma. A képen ott volt egy felírat, amelyet azóta is minden kép alatt olvashatunk: „Jézusom, bízom benned”. Emellett Jézus megjelölte az irgalmasság vasárnapjaként a húsvét második vasárnapját (a régi fehérvasárnapot), melyhez a nagypénteken kezdett irgalmasság kilencede vezet, valamint kérte, hogy építsenek templomot az Isteni Irgalmasságnak és imádkozzák az Isteni Irgalmasság rózsafüzérét. 

Főegyházmegyei ministráns találkozó - Ternyák Csaba egri érsek, 2022. október elsején, szombaton immár tizenharmadik alkalommal hívja és várja az Egri Főegyházmegye ministránsait az egri bazilikába, a „Színed előtt állhatunk és szolgálhatunk néked” mottóval megrendezésre kerülő Főegyházmegyei Ministráns Találkozóra. A Főpásztor szeretettel várja a ministránsok mellett a paptestvéreket és a hitoktatókat is, hogy együtt ünnepeljünk és imádkozzunk. 

A gyerekek nem a szavainkra kíváncsiak, hanem a tetteinkre - A Szent Gellért-díj arany fokozatát vehette át az idei tanévnyitón Varga Lászlóné a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola pedagógusa Ternyák Csaba egri érsektől. Ahogy a laudációból is megtudhattuk Varga Lászlóné Tóth Erika Márta több évtizedes pedagógus munkáját elhivatottság, szakértelem, igényesség, a gyermekekkel való sokoldalú törődés, keresztény értékeken alapuló nevelés és az iskola iránti elkötelezettség jellemzi. Szívén viseli az iskolai hitélet alakulását, mély hitének köszönhetően meghatározó személyiség annak formálásában. Települése egyházközségének aktív és meghatározó tagja, rendszeres résztvevője a vasárnapi szentmiséknek, egyházi ünnepeknek, zarándokutaknak, lelkinapoknak, cursillóknak. A kitüntetett tanárnőről szóló írást is az Egyházmegyei Hírek októberi számában olvashatják.