Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2023. júliusi száma

2023julius

A tartalomból:

Ternyák Csaba egri érsek látogatása Rómában - Május 22 és 25 között a Vatikánban tartózkodott Ternyák Csaba egri érsek. A főpásztor Marcello Semeraro bíborossal a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériuma prefektusával boldoggáavatási ügyben folytatott tárgyalásokat. Kiemelt célként említette a sátoraljaújhelyi egykori pálos templom kriptájában nyugvó Csepellényi György pálos szerzetes, füzéri plébános boldoggá avatásának ügyét. Csepellényi György 1674. május 24-én halt vértanúhalált Egerfarmosnál.

Pap- és diakónusszentelés - Június 17-én az egri bazilikában a 10 órakor kezdődő szentmise keretében Gyarmati Valentin, Kubik Zsolt, Lestál Balázs, Muhari Máté, Novák Lajos, Parra Molina Adolfo Enrique, Szedmák Zoltán V. éves papnövendékeket diakónussá, Czárán Bálint és Pietro Trevisan diakónusokat pappá szentelte Ternyák Csaba egri érsek. A bazilika felújítása miatt idén is korlátozott volt a személyes jelenlét lehetősége, mégis nagy tömeg, hatalmas érdeklődés fogadta a szentelendőket. 
A főpásztor a szentmise kezdetén köszöntötte a megjelenteket, kiemelten üdvözölte a szentelendőket, azok szüleit, hozzátartozóit, a Neokatekumenális Út Közösségének megjelent képviselőit és azt a százötven vendéget, akik az egyik újmisés, Pietro Trevisan szülőhelyéről, az olaszországi Trevisóból érkeztek a papszentelésre.
A főpásztor homíliája elején így fordult a szentelendőkhöz: „hivatásotok története valóságos csoda. Mint ahogy önző világunkban csoda minden hivatás, minden másokért való élet is. Isten szeretete ragadott meg, formált és formál titeket. Engedjétek, hogy továbbra is formáljon benneteket! Olyan missziós lelkületet adott nektek, hogy nem vonakodtatok elhagyni otthonotokat, eljönni Magyarország perifériájára, hogy a legszegényebbeknek hirdessétek majd Isten igéjét.” 
A papszentelésre várókról elmondta, hogy mindketten a neokatekumenális úton járva tanulták meg a missziós elkötelezettséget. Czárán Bálint Budapestről érkezett, ahol Magyarországon először honosodott meg a neokatekumenális út. Pietro Trevisan pedig az észak olaszországi Trevisoból, Velence szomszédságából, ahonnan 200 éve a bazilikát építő Pyrker János pátriárka érsek érkezett Egerbe. Ternyák érsek hangsúlyozta: „Nem a saját akaratotokat kerestétek, hanem igent mondatok a papi hivatásra és jelentkeztetek a Redemptoris Mater Missziós Szemináriumba. Több, mint tíz év telt el azóta. Ez alatt a hosszú felkészülés alatt jobban megismertétek önmagatokat, megtapasztaltátok Isten közelségét és hűségét, amelyet Isten szavában és az Eucharisztiában találtatok meg.”
A hét akolitushoz fordulva pedig ezt mondta a főpásztor: „Nagy öröm mindannyiunk számára, hogy ma véglegesen elköteleződtök a papi hivatásban! A mai Szentlecke név szerint is felsorolja azt a hét jó hírben álló, Lélekkel eltelt bölcs férfit, akiket az apostolok az asztal szolgálatával bíztak meg. Ti is heten vagytok, mint az első diakónusok. Köszönöm nektek, hogy Isten hívó szavára igent mondtatok és készek vagytok életeteket Isten és az Ő népe szolgálatára szentelni. Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett bennetek!”

Mária látogatása - Lukács evangéliumából tudjuk, hogy az angyali üdvözlet után Mária útra kelt, és „sietve elment a hegyek közé, Júda városába” (Lk 1,39). Azt kell mondanunk, hogy ez nem egy könnyű, egyszerű séta volt. A több mint száz kilométeres út Názáretből Júda hegyvidékére gyalogosan három, de akár négy napot is igénybe vehetett, ráadásul akkoriban ez egyáltalán nem volt veszélytelen. Az emberek egy ilyen utat általában csak útitársakkal tettek meg. Az evangélista leírása finoman, de utal arra, hogy mi volt Mária látogatásának a célja, és miért vállalkozott az áldott állapotban lévő Szűzanya azonnal erre a nagy útra? A „sietve” határozói igenevet a szentírás-magyarázatok az elmúlt évszázadokban különféleképpen értelmezték. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír cikkében, hogy a legkézenfekvőbb indokolás szerint azért igyekezett, hogy az anyaságával kapcsolatos örömhírt minél hamarabb megossza Erzsébettel, hiszen „a megosztott öröm, kettős öröm”. Azt is mondhatjuk, hogy Ő, aki a Messiás eljöveteléről meghallgatta és megértette Gábor angyal szavait, azonnal az örömhír hirdetőjévé szeretett volna válni. Talán azért is, hogy Zakariással és Erzsébettel megbeszélje azt a különleges üzenetet, amelyet az angyaltól kapott. Sokak szerint Mária azért is ment, hogy segítse idős rokonát terhességének utolsó harmadában, hiszen Gábor angyal szavai szerint Erzsébet már a hatodik hónapban volt. 

Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat - Július 13 és 16 között rendezik meg idén az Egerszalóki Ifjúsági Találkozót és Lelkigyakorlatot, melynek mottója: „Veled van az Úr!” (Lk 1,28). A szentmisék és lelki programok mellett ezúttal is lesznek kiscsoportos beszélgetések, műhelyek, tanúságtételek és koncertek.
A nyitó előadást csütörtökön 13 órakor Kerényi Lajos atya tartja. Ezt csendes elmélkedés követi, majd a Műhelyek és kiscsoportos beszélgetések várják a fiatalokat. Fél öttől az Érseki Fiúkórus ad koncertet. 18 órától a nyitó szentmisét Ternyák Csaba egri érsek celebrálja. Majd szentségimádással zárul a nap.
Pénteken a reggeli imát Varga Béla sajóládi plébános vezeti, 9 órakor Lóczi Tamás, az Egri Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa  tart előadást. A nap során délelőtt és délután is várják a Műhelyek a fiatalokat. 14 órától tanúságtételekre és beszélgetésekre kerül sor.  A 18 órától kezdődő szentmisét Lóczi Tamás atya mondja. 21 órakor keresztút lesz, melyet szentségimádás és rózsafüzér imádság követ. 
Szombaton a reggeli imát Szent Ferenc kisnővérei vezetik. Ezután a Műhelyek és kicsoportos beszélgetések várják a fiatalokat. 17 órától a Csiszér Band koncertjét hallgathatják meg a jelenlévők. A 20 órakor kezdődő szentmisét Kerényi Lajos atya celebrálja, mely fáklyás körmenettel zárul. 
A vasárnapi zárónapon fél 9-kor kezdődik a reggeli ima, 9-kor pedig Füleczki István, az Érseki Papnevelő Intézet prefektusa tart előadást. Fél 12-kor záró szentmisével fejeződik be a találkozó és lelkigyakorlat, melynek főcelebránsa: Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök lesz. A zenei szolgálatot a Szalók Band együttes adja.

Homa János