Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2024 augusztusi száma

A tartalomból: 

Szent István napi érseki szentmise - Ternyák Csaba érsek az egri bazilikában celebrál ünnepi szentmisét augusztus 20-án 10 órakor, amelyre szeretettel várják a híveket.

A Fenesy György püspök által indított kanonizációs vizsgálat - Az 1680-as évtized jelentős fordulatot hozott a magyar történelemben. 1686-ban Buda ismét magyar kézre került, 1687-ben Eger is felszabadult a török uralom alól. Az északkeleti országrészen zajló harcok elcsendesedésével, Barilovics Lajos pálos rendi generális kérésére 1689. április 29-én Fenesy György egri püspök megbízta Csete József egri kanonokot és liszkai plébánost, valamint Gál István sátoraljaújhelyi plébánost, hogy Csepellényi György ügyében szemtanúkat hallgassanak ki és gyűjtsék össze a vallomásokat.  Az ügy részleteiről írt cikket lapunkban Benei Bernadett történész.

Hivatásgondozó lelkigyakorlat - Az Egri Szeminárium ebben az évben is várja hivatásgondozó lelkigyakorlatra azokat a fiúkat, akik érdeklődnek a papi hivatás iránt. A hivatásgondozó lelkigyakorlat helye: Egri Érseki Papnevelő Intézet, Foglár utca 6.  A lelkigyakorlat mottója: „Szabadon elköteleződni”.  Az összejövetel augusztus 12-én (hétfőn) 18.00 órakor kezdődik és 15-én (csütörtökön) az ebéddel ér véget. A középiskolás korú, vagy annál idősebb fiatalokat várják. Az alsó korhatár 14 év. Jelentkezni a spirituálisnál lehet: loczitamas76@gmail.com. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a Szeminárium vezetői és kispapjai.

Táborozó egyházi iskolások - Magyarország Kormánya kiemelt partnerként tekint az egyházakra, melyek sokoldalúan egyedülálló szolgálatukkal fontos szerepet töltenek be a társadalmunk életében. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásából szervezett, 3 napos „hittanos táborok” elsősorban a közösségépítést szolgálják.

Barta Gábor, az Egri Főegyházmegye pályázati referense elmondta, hogy a táborok szervezésére az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények, 400.000 forintot nyertek intézményenként, melyet a Főegyházmegye – saját forrásaiból – kiegészített, hogy minél többen jussanak el és főképp hitbeli élményekkel gyarapodjanak a táborok alatt. Több iskolában valósulnak meg, az Erzsébet-táborok. Gyakran napközis formában, de sok diák jutott el Zánkára vagy Fonyódra, a Balaton partjára. A Támogató mellett – természetesen – köszönet illet minden pedagógust. Nélkülük nem valósulhattak volna meg ezek a táborok.

A Határtalanul! program tanulmányi kirándulásainak köszönhetően – minden tanévben – a hetedik osztályosok közelről ismerhetik meg Magyarország határain kívül élő magyarságot. 

Pótfelvételi lehetőség - Az Egri Hittudományi Főiskola katekéta (3 év, levelező) és osztatlan hittanári szakára (4+1 év, levelező), továbbá a pedagógusok két féléves hitoktatói szakirányú továbbképzésére 2024. augusztus 20-ig még lehet jelentkezni. A jelentkezést az intézmény címére (Eger, Foglár. u.6) kell eljuttatni a főiskola saját jelentkezési lapján, mely letölthető az intézmény honlapjáról (www.eghf.hu).