„Megölte őket a gyűlölet, őrizze emléküket a szeretet!”

 

Május 8-án megnyílt Robert Fisch Sárga csillag fénye című kiállítása Tiszafüreden a plébánia közösségi termében.

Robert Fisch maga is a koncentrációs táborok túlélője. Magyar származású orvos és művész, aki az Egri Főegyházmegyének ajánlotta fel a tárlat anyagát és könyve 2. kiadásának példányait. Így jutott a kiállítási anyag a tiszafüredi Szent Imre Katolikus Iskolába, az iskola pedagógusai állították ki az anyagot a plébánia közösségi termében Baranyák Béla plébánossal együtt.

Céljuk, hogy az iskola diákjai és az egyházközség hívei a szerző sajátos szemszögéből – a művészet kifejező erejével – ismerjék meg, újítsák fel történelmi ismereteiket a XX. század legembertelenebb eseményeiről. A Sárga Csillag fénye Robert Fischnek a náci koncentrációs táborokban szerzett élményeit kísérli meg átadni számunkra - kifejező grafikái és eleven prózája révén. A képek mellett álló szöveg segíti az emlékezetünket, az érzelmeinket, hogy ne feledjük a borzalmakat, de átéljük a mindent megbocsátó szeretetet is a szerző részéről.

 

A képek és a szövegek egyediek, a téma ismerőinek is újat mondanak. Felhívása: maradjunk emberségesek minden körülmények között. A kiállítást a szervezők nyitották meg: Baranyák Béla plébános, Urbánné Tóth Rita igazgató és Vigh Péter történelemtanár. Mind a hárman sajátos szemszögből: a hit és a jézusi szeretet oldaláról, művészi szempontból és a kor sajátosságaira utalva próbálták közelebb hozni tanítványaikhoz a borzalmakat a megbocsátó szeretet fényében ábrázoló alkotást.

A tanulók nagy érdeklődéssel olvasgatták az asztalokra kihelyezett köteteket, nézegették a grafikákat, egy-egy csoportban értékelő beszélgetés alakult ki. A kiállítást megnyitó felnőttek is segítettek a gyerekeknek az eligazodásban, de a jelen levő felnőtteknek is volt közlendője, megosztani való élménye társaikkal. A kiállítás egy hétig látogatható a plébánia közösségi termében.

FHÁ