Megőrzite népszerűségét az egri katolikus egyetem

diploma kicsi

Az Oktatási Hivatal közzétette a 2022. évi általános felvételi eljárásban jelentkezettek létszámadatait. E szerint a 2021. augusztus 1-jén az Egri Főegyházmegye fenntartásába került Eszterházy Károly Katolikus Egyetem öt karára több mint 7600 jelentkezést regisztráltak, közülük 2368-an első helyen jelölték meg továbbtanulásuk színhelyéül az intézményt.

  A jelentkezők több mint fele nappali tagozaton kíván továbbtanulni. Egerben a nappali tagozat, míg a Jászberényi Campuson elsősorban a levelezős képzés népszerű. A legtöbb, 1700 fölötti jelentkezést a Bölcsészettudományi és Művészeti Karon, illetve a Pedagógiai Karon regisztrálta az Oktatási Hivatal. A jelentkezések egyharmada pedagógusképzésre érkezett. Ezen a képzési területen továbbra is a gyógypedagógia alapszak a legnépszerűbb, mind az egri, mind a jászberényi képzési helyszínen, de kiemelkedő a jelentkezések száma tanító szakon is.

A Bölcsészettudományi és Művészeti Karon a művészeti képzések a legnépszerűbbek, azon belül is a tervezőgrafika, a mozgóképkultúra és médiaismeret alapszak, valamint a grafikusművész osztatlan képzés, melyekre többszáz jelentkezés érkezett. A bölcsészettudományi képzési területen az idén is az anglisztika alapszak iránt a legnagyobb az érdeklődés, csak nappali tagozatra 118 jelentkezés érkezett.

A meghirdetett tíz képzési terület közül a pedagógusképzésen túl az informatika és a gazdaságtudományok területhez tartozó alapszakokon a legnagyobb arányú a jelentkezés. Az Informatikai Karon a programtervező informatikus szak a legnépszerűbb valamennyi képzési szinten. Idén először került meghirdetésre ez a szak angol nyelven, mesterképzésben, mely az osztrák, linzi Johannes Kepler Egyetemmel közös képzésben valósul meg, és amelyre most első alkalommal tizenhét jelentkezést regisztráltak.

A gazdasági üzleti képzések elsősorban nappali tagozaton kedveltek a fiatalok körében. A gazdálkodási és menedzsment szakon felsőoktatási szakképzésben és alapképzésben többszázan tanulnának. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon a közgazdásztanár szak mellett vezetés és szervezés és szociálpedagógia mesterszak is meghirdetésre került. Ez utóbbi indítására Jászberényben is lehetőséget biztosít az egyetem.

A Természettudományi Karon idén is a sporttudomány a legnépszerűbb, mintegy ezer jelentkezéssel. A legtöbben az edző alapszakra nyújtották be a felvételi kérelmüket, de nappali tagozaton a sportszervező és a rekreáció és életmód alapszakok is nagyon keresettek.

A pedagógusképzésben tanulók támogatására az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a fenntartó Egri Érsekség támogatásával Pyrker János ösztöndíjat alapít. A tanulmányi eredménytől függő, a tanulmányok teljes idejére járó havi százezer forintos ösztöndíjjal is szeretnék biztosítani a pedagógus utánpótlást az Egri Főgyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézményekben.

forrás: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem