Megújult a templom Cserépváralján

IMG_7691

(A képre kattintva galéria nyílik.)

1960-ban modern stílusban, de a középkori templomokra jellemző módon helyben található anyagokból, helyi mesterek munkájával, helyi összefogással épült a Cserépváraljai Munkás Szent József tiszteletére szentelt római katolikus templom, melyet a felújítást követően Ternyák Csaba egri érsek áldott meg május 1-én.

53691891447_96adfad400_k

IMG_7708

A főpásztort a szentmise elején Szekeresné Becsei Anita, az egyházközség világi elnöke köszöntötte, aki reményét fejezte ki, hogy a templom felújításával valódi közösség formálódik a településen.

IMG_7763

Prédikációjában Ternyák érsek a munka jelentőségéről, az ember számára tartást adó jellegéről beszélt. Isten munkatársai vagyunk, mindannyiunk munkája, feladata egy lehetőség, hogy az Úr teremtő művét folytassuk. A szenvedés, verejtékezés mellett a munka felszabadít, örömet ad, kiegyensúlyozottá tesz és kiteljesít bennünket. Jézus a Szűzanyától és Szent Józseftől tanulta meg mások szolgálatát. Példa ő mindannyiunk számára, hogy mi is mások szolgálatára végezzük feladatainkat.

IMG_7780

Valószínűleg ez az egyik utolsó magyar templom, amely még a tridenti liturgiának megfelelő, falhoz simuló oltárral épült, és az egyik utolsó, ahol a pap még manapság is a hívőknek háttal misézik. A munkálatok során tetőcsere, teljes villamossági felújítás, csapadékvíz-elvezetés, akadálymentesítés, az ablakokon és ajtókon üvegcsere történt, a torony külső falazatának valamint a harangoknak a mechanikai és esztétikai felújítása és automatizálása is megtörtént.

IMG_7815

A szentmise végén Lipcsák János plébános örömét fejezte ki, hogy az egyházközség olyan hívekből áll, akik mindig lelkesen veszik ki a részüket a feladatokból és köszönetet mondott a főpásztornak a jelenlétéért.

IMG_7819

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a kormány fontos feladatának tartja, hogy a kis falvakban is felújítsák az Isten házát, a templomot, hiszen sok helyen ez az egyetlen közösségi tér, ami összefogja, megtartja az embereket.

IMG_7777

A közös ünneplés a himnuszok eléneklésével és szeretetvendégséggel zárult.

Szöveg: Pap Ildikó

Fotó: Balogh Ferenc