Megújult a Tiszagyendai templom és plébánia épülete

Tiszagyenda20240623_érseki_mise_KÉ01

A Hellebronth család támogatásával 1900-ban épült és Szent Mihály főangyal tiszteletére felszentelt Tiszagyendai katolikus templom 15 millió forintos beruházással, Magyarország Kormánya által meghirdetett Magyar Templom-felújítási Programnak köszönhetően új külső szigetelést és festést kapott.

Tiszagyenda20240623_érseki_mise_KÉ16

A különleges, hazánkban talán egyedülálló, fából készült motívumokkal díszített belső térrel rendelkező római katolikus templomot június 23-án Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg.

Tiszagyenda20240623_érseki_mise_KÉ05

A főpásztor prédikációjában kiemelte a templom különleges, finoman megmunkált oszlopait és díszeit, melyek a helyi hívek finoman megmunkált lelkét is tükrözik. A templom belülről két főrészből áll, a szentélyből és a hajóból, mondhatnánk úgy is, hogy a bárkából.

Tiszagyenda20240623_érseki_mise_KÉ07

 

Fontos, hogy Jézus ott legyen a mi bárkánkban, ennek a közösségnek a bárkájában. Ebben a templomban és életünk bárkájában is, hogy Krisztus hordozói legyünk.

Tiszagyenda20240623_érseki_mise_KÉ12

Így tudjuk elűzni a félelmet, amely néha rátörhet az emberre. Őrizzük meg, vigyázzunk a hitünkre, hogy amikor nehézségekkel találkozunk, Jézusba tudjunk kapaszkodni és a segítségét kérni. Akiben van hit abban nincsen félelem.

Tiszagyenda20240623_érseki_mise_KÉ09

Ennek a mai napnak az a legkülönlegesebb üzenete, hogy legyünk hálásak, hogy ott lehetünk Jézus bárkájában. Valljuk meg a hitünket egymás előtt és mások előtt is – zárt szentbeszédét  Ternyák Csaba egri érsek.

 Tiszagyenda20240623_érseki_mise_KÉ20

A szentmisét követően a hívek a papság vezetésével átvonultak a templomkertben található plébánia épületéhez, ahol a főpásztori áldást követően szeretetvendégséggel zárult az ünneplés.

 

A Szent István Rádió kérdésére Kis Zoltán projektmenedzser elmondta, hogy a plébánia épülete a Magyar Falu Program keretében, több sikeres pályázatnak köszönhetően kívül és belül is jelentős felújításon esett át.

Tiszagyenda20240623_érseki_mise_KÉ25

Első körben több mint 22 millió forintból megújult az épület homlokzata, kicserélték a nyílászárókat, a tetőszerkezetre megújuló energiaforrást, napelemet helyeztek, amellyel az energiaköltségeket csökkentették. Új beton, faltő járda készült. A belső helyiségekben a padlózat cseréjére és hideg, valamint meleg burkolására került sor. A belső nyílászárókat és a falakat lefestették. Megújult a villanyvezeték rendszer, az elektromos hálózat és korszerűsítették a fűtési rendszert is. A Magyar Falu Program második sikeres pályázatának köszönhetően, 3,7 millió forintos forrásból közösségszervező foglalkoztatására és eszközbeszerzésre került sor. Egy éven keresztül az ünnepkörökhöz kötődő közösségi programok, sport és tábori foglakozások erősítették a közösség összetartozását, a hitéletet és nemzeti identitást a településen. A pályázat másik részéből a mindennapi működéshez szükséges, audiovizuális eszközöket és mindennapi használati tárgyakat vásároltak.

Tiszagyenda20240623_érseki_mise_KÉ26

A Magyar Falu Programba benyújtott harmadik pályázatának köszönhetően, közel 6 millió forintos forrásból a Tiszagyendai Katolikus Temető infrastrukturális fejlesztése valósult meg.

kép és szöveg: Kónya Éva