Megújult az Alsózsolcai Római Katolikus Templom

image1

Az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szentelt alsózsolcai római katolikus templom 1977-ben épült.

Varga Béla plébános elmondta, két és fél éve, mióta a településen teljesít szolgálatot, folyamatosan újítják, szépítik a templomot és annak környezetét. Az épület mellett felállították Szent II. János Pál pápa szobrát, a templomban nyílászárót cseréltek, előtetőt építettek, padfűtést szereltek be, felújították az elektromos hálózatot, új, elektromos orgona került a régi hangszer helyére és új, ragyogó fehér színt kapott az épület belseje is. A munkálatokat az Egri Főegyházmegye támogatásából és a hívek adományából, összesen 8 millió forintból valósították meg.

Az elkészült templomot Dr. Ternyák Csaba egri érsek szentelte meg április 2-án.

image1(1)

A főpásztor az evangéliumban elhangzott bűnös asszonyról szóló példabeszédet állította prédikációja középpontjába. Mint mondta, ma is vannak országok, ahol a házasságtörésért megkövezés jár. „Igazságtalanság azonban, hogy csak a nőket kövezik meg, hiszen egyedül nem lehet házasságtörést elkövetni. Férfiakat soha nem szoktak megkövezni, ott sem, ahol ez a szörnyű törvény még ma is érvényben van. Jézus volt az első, aki emancipálta a nőket. Ő egyformán értékesnek tartotta a férfiakat és a nőket, hiszen mindkettő Isten teremtménye. Keresztényüldözés ma is van a világban, különösen egyes Közel-keleti országokban. Időről időre születnek kezdeményezések, kérelmek az ENSZ felé, hogy mentsük meg azokat a nőket, akiket akár ily módon akarnak megbüntetni, meg akarnak kövezni. Jézus volt az első, aki egy nő érdekében írt. Porba írta a farizeusok bűneit, így azok nem kövezték meg a bűnös asszonyt. Jézus bennünket is megmentett.

image2

Hozzá tartozunk bűneinkkel együtt. Vajon mi írunk-e azoknak az érdekében, akiket bántanak?” – tette fel elgondolkodtató kérdését a főpásztor, majd hálaadásra szólította a híveket. „Adjunk hálát, hogy Jézus kereszthalálával megváltott minket. Ő nem ítél el bennünket, hanem ha bűnbánatot tartunk, megbocsátja minden bűnünket.  Így szólít meg valamennyiünket: menj, de többé ne vétkezz!” – zárta szavait Ternyák érsek.

A szentmise végén az egyházközség tagjai mondtak köszönetet a főpásztornak a templomfelújításban nyújtott támogatásáért.

 

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió - Vozáry Róbert