Megújult az egri ciszterci templom főoltára

Felújították az egri Szent Bernát ciszterci templom főoltárát. Az ünnepélyes megáldására november 19-én, Szent Erzsébet napján került sor, ünnepi szertartás keretében.

A szentmisét Bérczi László Bernát zirci főapát mutatta be, akit az ünnepség kezdetén Koós Ede, a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium spirituálisa köszöntött.

Vajon mit tud a mai ember számára üzenni 800 év távlatából Szent Erzsébet személye, hiszen más életet élünk, mint egy középkori ember, mások a problémáink és a világlátásunk – tette föl a kérdést beszéde kezdetén a főapát, hozzátéve – bár a külső más, az ember belül ugyanaz.

Szent Erzsébet azért tudott jó édesanya, feleség, kormányzó, vagy éppen a szegények gondozója lenni, mert megtanult önmagán túlnézni, ehhez pedig mély istenhite segítette hozzá – fogalmazott Bérczi László Bernát. A mai embernek nehéz boldogulnia, mert súlypontja belül van, a céljait önmagán belül keresi. Én és én és én – megvalósítom magamat. Erzsébet megtanulta, hogy végső és igazi célját a Teremtőben keresse, Istenben való hit élt a szívében, tudta, hogy mindig békében lesz, ha Istennel harmóniában van.

A megújult oltárról a főapát elmondta, ez nem más, mint Jézus Krisztus keresztjének, az ő önfeláldozó halálának és végtelen szeretetének a szimbóluma. Ő számunkra a példa a tökéletes szeretetre – mondta.

A szentbeszéde után Bérczi László Bernát megáldotta a felújított főoltárt, amelybe később visszahelyezték az Oltáriszentséget.