„mert szerette a világot, kenyérszínbe rejtezett” kiállítás a Főegyházmegyei Könyvtárban

„mert szerette a világot, kenyérszínbe rejtezett” – címmel eucharisztikus kiállítás nyílik 2021. szeptember 6-án, hétfőn, 17.00 órakor, az egri Főegyházmegyei Könyvtárban. A tárlat kapcsolódik a Budapesten rendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz és az Ars Sacra Fesztiválhoz.

A kiállítás mottója és egyben címe a Győzelemről énekeljen énekből,az 1938-ban, Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus himnuszából származik. A kiállítás az Eucharisztiát, az Eucharisztia tiszteletét és az eucharisztikus (világ)kongresszusokat kívánja bemutatni. A tematikus tárlat segítségével a látogatók megismerkedhetnek az Eucharisztiával a könyvtár állományában található könyvek és egyéb dokumentumok valamint tárgyi emlékek segítségével.

A kiállított dokumentumok között bibliák, liturgikus könyvek, teológiai művek, Oltáriszentség társaságok albumai is megtalálhatóak egészen a 15. századtól napjainkig, szerzőik között Foglár Györggyel és Pázmány Péterrel. Látható lesz egy ősnyomtatvány is, de az ún. Barkóczy – Album is, mely a könyvtár egyik legszebb dokumentuma. Ez a kötet az egri székesegyház Oltáriszentség imádására alakult társulatának névsorát őrzi 1757-től 1803-ig vörös bőrkötésben és Mária Terézia Eucharisztia tiszteletének egyik legszebb emléke.

A kiállítás a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és az Ars Sacra Fesztivál ideje alatt (szeptember 6-12.) a könyvtár nyitva tartási idejében ingyenesen látogatható.