„mindenkinek van helye Krisztus egyházában” – Ternyák érsek megnyitotta az egyetemi tanévet

Negyedik tanévét kezdi az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem az Egri Főegyházmegye fenntartásában.  2024. szeptember 6-án Ternyák Csaba egri érsek, az egyetem nagykancellárja mutatott be szentmisét az egri bazilikában.

01

Szentbeszédében a Szentlélekről elmélkedve úgy fogalmazott: Isten szent lelkét hívjuk segítségül, mert szeretnénk a külső kihívásoknak és belső igényeknek megfelelni. A Szentlélek, mint harmadik isteni személy jelen van életünkben, s ezért fontos már a kisgyermekeknek is megtanulniuk a keresztvetést. A Szentlélek ad lendületet nekünk, arra sarkall, hogy ne elégedjünk meg önmagunkkal, hitünkkel. Gyakorolnunk kell hitünket, s ebben is segít bennünket, mert megkaptuk a Szentlelket keresztelésünkkor, majd megerősödtünk bérmálásunkkor. Ezt azonban állandóan tudatosítanunk kell, meg kell élnünk, különben elhalványul. Hallgatok-e a bennem lakó és működő Szentlélekre? – tette fel a kérdést az érsek.

02

A Szentlélek vezet rá, hogy létezik jó és létezik rossz, bár a mai világ tagadja ezt. A jó és a rossz határa szívünk mélyén van, nekünk kell bátorság ahhoz, hogy újra és újra döntsünk a Szentlélek sugallatára a jó mellett! A katolikus egyetemre érkező hallgatókban bizonyára vannak kérdések jövőjükkel kapcsolatban. Jézus tanítványai is hasonló érzésekkel lehettek az utolsó vacsora termében, amikor megtapasztalták Jézus hiányát. Bezárkóztak félelmükben: rájuk is az a sors vár, ami Jézusra? És akkor eljött a megígért Vígasztaló! Ezután bátran kiálltak a nép elé, s ma is a Szentlélek adja a bátorságot, hogy megvalljuk Jézus Krisztust, a keresztrefeszítettet és feltámadottat. Átalakítja Jézus a szívünket és segít, hogy életünket jobbá tegyük.

06

A Szentlélek sarkall arra, hogy betérjünk a templomba, ahol Isten lakik. Az egri bazilika csodálatos épületének homlokzata hirdeti: „Venite, adoremus Dominum – Jöjjetek, áldjuk az Urat!, mégis igazi szépségét az adja, amikor vannak benne imádkozó emberek, egyetemisták. Megváltozik életünk, ha újra beengedjük oda Istent, nem elég ugyanis hinni Istenben, keresni is kell! Ő is keres bennünket, s ha csendet tudunk teremteni önmagunkban, meghalljuk szelíd és halk szavát, mely a jóra indít.

03

Ferenc pápa is említi a „langyos” keresztényeket, akikből hiányzik a bátorság, a lélek. Egy katolikus egyetem tanáraiban és diákjaiban legyen spiritusz, s a Veni Sancte szentmise is erre szolgál, hogy erre irányítsa a figyelmet – hívta fel a figyelmet a főpásztor. Ma is ugyanaz a Szentlélek gyűjt egybe bennünket, aki Pünkösdkor leszállt az apostolokra, ma is ez a Lélek építi az egyházat.

05

Ferenc pápa mostani apostoli útján számos országot felkeres és sokakkal találkozik, iszlám vezetőkkel, keleti vallások vezetőivel, s a fő téma a békés együttműködés és a párbeszéd. Az egri egyetem is megnyitja kapuit külföldi hallgatók, befogadjuk más kultúrák hallgatóit, hogy megértsük, a Szentlélek nem uniformizál, mert mindenkinek van helye Krisztus egyházában.

07

Saját életünkben is harmóniára, békességre van szükségünk, s ezt a Szentlélek adja. Ennek ellentéte a háború, az egymás elleni harc, mely nem az ő műve. A Szentlélek adja a harmóniát és békességet teremt, ezt tapasztalták meg az apostolok is az első Pünkösdkor, amikor ott volt velük Szűz Mária, akit mi is kérünk, tanítson meg bennünket a Szentlélek befogadására – zárta tanítását a főpásztor.

08

A szentmise után Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor mondott köszöntőt, majd fogadalmat tettek az új egyetemi polgárok, s átvették jelképesen Eger város kulcsát.

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert