„Most van itt az alkalmas idő” - érseki szentmise Hamvazószerdán

09 2

Hamvazószerda a Nagyböjt kezdete, ebben az időszakban imádsággal, böjttel és alamizsnálkodással készülünk arra, hogy Krisztus feltámadását méltó módon tudjuk megünnepelni – mondta a szentmise kezdetén a főpásztor.

06 2223

Szentbeszédében rámutatott: ez kedvező időszak arra, hogy intenzívebbé tegyük lelki életünket, megújítsuk Istennel és embertársainkkal kapcsolatunkat. Isten igéje is a segítségünkre siet, inspirál bennünket, hogy ezt megtegyük! Szent Pál apostol a szentleckében azt mondja: most van itt az alkalmas idő, most van itt az üdvösség napja - szinte sürget az azonnali változásra, az örök emberi tulajdonság, a halogatás ellen szólva.

02 2

Hamvazószerda különlegessége, hogy hamuval hint meg bennünket az Egyház, s ennek jelentése van. Tanújelét adjuk annak a megrázó felismerésnek, hogy rádöbbenünk: por és hamu vagyunk.  Ez a rítus mégsem a szomorúság vagy a kényszerű beletörődés jele, ellenkezőleg, arról tanúskodik, hogy Isten igéje a halál ösvényét is bevilágítja a feltámadás hitével, azzal a reménnyel, hogy ránk is a boldog feltámadás jár – mondta Ternyák érsek.

05 2

Bűnbánati cselekedeteink hitünk legmélyebb titkát juttatják kifejezésre, tudván, ha Krisztussal élünk és vele meghalunk, az örök életben is vele leszünk. Amikor az alamizsna által  megfosztjuk magunkat javainktól, figyelmünket a rászorulókra irányítjuk, nem saját önzésünkre.

01 2

Ferenc pápa idei nagyböjti üzenetét felidézve az érsek rámutatott: cselekvésre buzdít a Szentatya, s ebbe az is beleértendő, ha megállunk imádkozni, vagy mint az irgalmas szamaritánus állt meg, a felebaráti szeretettől vezérelve. Isten jelenlétében testvérekké válunk, társak leszünk. Ferenc pápa azt kéri, találjunk alkalmakat, amikor lelassulunk, magunkba szállunk és magunkból kilépve a másik emberre figyelünk.

Az imádság nem kötelességteljesítésről, feladat elvégzéséről szól, hanem a személyes Istenkapcsolat kialakításáról, arról, hogy válaszoljunk Isten szeretetére. Kérjük a Boldogságos Szűz közbenjárását, hogy imádkozzon értünk, mert „most van itt az alkalmas idő, most van itt az üdvösség napja” – zárta tanítását a főpásztor.

07 2

A szertartáson a papság az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával megjelölte a hívek homlokát, emlékeztetve a múlandóságra.

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió – Federics Róbert