Nemcsak falak, hanem közösség is épül Felsőtárkányban

 

2021. július 18. 15:40

Festői szépségű, kulturális programokban gazdag kedvelt pihenőhely a Bükk nyugati kapujának is nevezett Felsőtárkány. A település hosszú főutcáján egymás mellé épült a református és a katolikus templom. Ez utóbbi műemlék jellegű késő barokk stílusú épületet Eszterházy Károly püspök 1785–1790 között építtette Francz József egri kőművesmesterrel. 230 éve alatt többször is végeztek felújítási munkálatokat a templomon, a legutóbbit 2020-ban kezdték és a napokban fejezték be.

VP6-7.2.1-7.4.1.1-16 „Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítése” pályázattal megvalósuló „A Felsőtárkányi római katolikus plébániatemplom felújítása” pályázat keretében újraépítették a templom kő lábazatának tönkrement elemeit, pótolták és felújították a tornyon lévő zsalugáteres ablakokat, a talajnedvesség ellen szigetelték az épületet. Ezen túl a plébániát is felújították, amely hatalmas udvarával közösségi programok szervezésére is alkalmas.

A munkálatok befejeztével Dr. Ternyák Csaba érsek mutatta be a búcsúi szentmisét július 18-án. Prédikációjában - a templom védőszentjének Mária Magdolnának alakját középpontba állítva - a főpásztor a nők egyházban betöltött szerepéről beszélt. „Abban az időben, amikor a nőket lenézték, szinte rabszolgasorban voltak, a bűn és a kísértés szimbólumának tartották őket, Jézus egy szintre emeli a nőket a férfiakkal.

Tanítása, miszerint a férfi nem előbbre való, mindketten egy szinten vannak Isten szemében, megváltoztatta a történelmet. Jézus számos példát hoz a nők segítőkészségére, alázatára, jámborságára vonatkozóan, sőt a hit példájaként mutat be néhány ószövetségi asszonyt. Ő a nők igazi felszabadítója. Nem véletlen hát, hogy a nők mindig keresik az Istennel és az egyházzal a kapcsolatot. Rengeteg nő dolgozik ma az egyházban, az egyház intézményeiben. Irodai munkát végeznek, házvezetőnőként segítik a papok mindennapjait, hitoktatnak, sőt a katolikus iskolák körülbelül 2000 pedagógusának túlnyomó része is nő.  Ferenc pápa legújabb rendelkezése szerint lektorrá és akolitussá is avathatják a nőket, tehát hivatalos megbízással bekapcsolódhatnak az oltárszolgálatba áldoztatóként és felolvasóként.

"Legyen a tárkányiak számára a nők példaképe Szent Mária Magdolna, az Úr hűséges követője, a feltámadás első tanúja!” – zárta szavait a főpásztor.

Czibere Zsolt plébános háláját fejezte ki mind az Egri Főegyházmegye, mind pedig az állam felé a templom és a plébánia épület felújításában nyújtott támogatásáért valamint örömmel számolt be arról, hogy az elmúlt hetekben napközis hittantábor keretében a gyerekek már birtokba is vették az épületet.

A templom és a plébánia felújítása bruttó 21.344.000,- Ft támogatásból valósult meg.

Pap Ildikó

 fotó: Szent István Televízió - Federics Róbert