„nyissuk ki szívünket a csodákra” – Vízkereszt ünnepe Egerben

A szentmise kezdetén Csizmadia István, a bazilika plébánosa köszöntötte Ternyák Csaba egri érseket, akit  Szent II. János Pál pápa 1993-ban ezen a napon szentelt püspökké. A lelkipásztor köszönetet mondott az érsek odaadó szolgálatáért.

011

A főpásztor a szertartás elején megáldotta a vizet, mellyel ezután meghintette a jelenlévőket. Szentbeszédében az érsek elmondta: ezen a különleges napon ez a rítus fejezi ki a bűnbánatot, a keresztségre utalva, mellyel új emberré lettünk. Ternyák Csaba rámutatott: a mai ünnep tartalma sokkal gazdagabb a víz megáldásánál, három csodát ünneplünk ezen a szent napon:  a csillag elvezette a bölcseket a jászolhoz, borrá lett a víz a menyegzőn, a Jordánban Jézus felvette János keresztségét, hogy megváltson bennünket.

040

Az ünnep görög elnevezése  – epifánia, Urunk megjelenése -  világít rá az ünnep tartalmára. Ahogy a bölcsek életében, úgy minden ember életében van egy csillag, kérdés azonban, hogy felismerjük-e, követjük-e?

1200

A napkeleti bölcsek nyomában kell indulnunk, hogy megtaláljuk a világ üdvöztőjét, Jézus Krisztust. A három királynak nevezett pogány idegenek számos nehézségen keresztül jutottak el céljukhoz. A hitben való előrejutáshoz áldozatra van szükség, a körülöttünk lévő jelekre jobban kell figyelnünk, mert csak így láthatjuk a helyes irányt. Így kaphat az ember hivatást és küldetést. Az egyház azt a hivatást kapta, hogy jel legyen a világban, külön-külön és együtt is jellé kell válnunk, s az örömhírt nem tarthatjuk meg magunknak, meg kell osztanunk másokkal. A csillag a népek Krisztushoz vezető útját jelképezi és azt a meggyőződést fejezi ki, hogy a világegyetem Krisztusról beszél.

Az Úr megjelenésének ünnepén nyissuk ki szívünket a csodákra, ismerjük fel a betlehemi kisdedben az emberi nem megváltóját, a személyes megváltónkat, engedjük, hogy az ő befogadásával belépjen életünkbe az az öröm is, amit a napkeleti bölcsek akkor tapasztaltak meg, amikor rátaláltak a gyermekre – zárta elmélkedését a főpásztor.

111

A szentmise után Ternyák Csaba megáldotta  Eszterházy Károly Katolikus Egyetem főépületét, a Líceumot.

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió