„öltsétek magatokra az új embert!” – tanévzáró Te Deum Gyöngyösön

2021. június 9. 12:20

(A képre kattintva Czímer Tamás fotóiból készült galéria látható.)

Gyöngyösön tartották az Egri Főegyházmegye tanévzáró Te Deumát 2021. június 9-én.

Lóczi Tamás, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke köszöntőjében rámutatott: a Te Deum, a hálaadás bennünk gyökeredzik, mert mindig van okunk hálát adni, például azért, hogy létezünk, élünk. Vannak kitüntetett pillanatok, amikor megnyitunk vagy lezárunk valamit. Most éppen egy tanévet, amikor a hálaadás még indokoltabb. Amikor indítottuk a tanévet, megfogalmaztunk egy mottót: „van itt egy gyermek” mely a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus  jegyében született.

Ha a szó szoros értelmében vesszük, akkor az iskolákban egy ideig nem volt gyermek. A bibliai történet szerint egy bátor gyermekről van szó, aki kenyerét önzetlenül ajánlotta másoknak, míg a többiek rejtegették, s példát adott ezzel. A tanév, nevelési év végén megköszönjük a szülők bizalmát, hogy ránkbízták gyermekeiket, köszönjük azok munkáját, akik az oktatás-nevelés területén fáradoztak, s azoknak is köszönet jár, akik Jézus Krisztus újtára vezetik a gyermekeket.

Lóczi Tamás  elnök ezután felkérte Ternyák Csaba egri érseket a hálaadó szentmise bemutatására.

A főpásztor úgy fogalmazott: ma a székesegyházat helyettesíti a gyöngyösi templom, itt vannak a papság és az intézmények képviselői. Az érsek elmondta,  a hála és a köszönet a  legelső: köszönetet mondunk Istennek és  mindenkinek, akik azon dolgoztak, hogy ez a tanév is eredményes legyen! Már a tanévnyitó is kétszeresen nehezített körülmények között volt, egyrészt a bazilika felújítása, másrészt a pandémia miatt, így Törökszentmiklóson, az ottani csodálatos templomban nyitottuk meg ezt az iskolai évet.

Az érsek kiemelte, az átalakulás életünk egyik fontos eleme, de ehhez mindenkinek időre van szüksége. Fontos, hogy tudatában legyünk, akik ma vagyunk, az holnap már nem elég.  Krisztuskövetésünk és emberségük az kívánja, hogy folyamatosan fejlődjünk, megújuljunk. A megújulás mindannyiunk életében akkor kezdődött, amikor megkereszteltek bennünket, amikor új emberek lettünk. De azt is tapasztaljuk, hogy a régi ember időről időre feltámad bennünk és tudatosan törekednünk kell arra, hogy ezen úrrá legyünk. Szent Pál kolosszeiekhez írt levelében, a mai szentleckében is az állandó önnevelésre hívja fel a figyelmet : „öltsétek magatokra az új embert!” Ezt tudatosan kell tennünk, ezért is fontos, hogy minden napunkat imádsággal kezdjük, Isten kezébe helyezve magunkat. Felölteni magunkra a jó tulajdonságokat azt jelenti, hogy jobbak leszünk, tudatosan. A türelemre például szert kell tenni, úgy, hogy gyakoroljuk, fékezzük indulatainkat. Szeretni, megbocsájtani, Krisztus békéjével eltöltekezni – erre kell nap mint nap törekednünk. A lelkiismeretvizsgálatkor meg kell kérdezni magunkat: sikerült-e akár egy kicsit is jobb emberré válni? S ha igen, adjunk hálát azért, mert ez nem csak a mi küzdelmünk gyümölcse, hanem Isten adománya is egyben!

Az evangélium két fáról beszél: a jó fáról és a rossz fáról. Olyanról, ami gyümölcsöt terem és olyanról, ami nem. Mi vajon milyenek vagyunk? Nemesített fák vagyunk, akikbe beoltották a jóságot, bár eredetileg rosszak voltunk. A keresztség ez az oltás, ebből lesz az Isten szerinti élet, amit óvnunk kell, hogy életünk jó gyümölcsöt hozzon, mert ez a végső célunk, ez az értelme a kereszténységünknek. A kereszténységünk hozzáad valamit az életünkhöz, vágyunk rá, gazdagabbak leszünk általa és akkor jó termést tudunk hozni. Azt kívánom a nyári vakációra mindenkinek, pedagógusoknak, igazgatóknak, diákoknak, hogy tudják megerősíteni ezt a vágyat! – zárta tanítását Ternyák Csaba egri érsek.

 A szertartás végén Balog Gyula plébános köszönetet mondott a főpásztornak a szentmiséért és köszöntötte az érseket, akit 14 évvel ezelőtt éppen ezen a napon iktattak be.

A szentmise után elbúcsúztatták a nyugdíjba vonuló igazgatókat és óvodavezetőket és kitüntetést adtak át az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő intézményekben kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanuló diákoknak és közösségeknek.

A tanévzárón hirdették ki az idei évre kiírt „A család Istentől rendelt közösség” című vers- és prózaíró verseny eredményét és díjazták a legjobbnak ítélt alkotókat.

Az ünnepség végén Ternyák Csaba egri érsek gratulált a kitűnő teljesítményt nyújtó diákoknak és  bezárta a 2020-2021-es tanévet.

 

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió – Federics Róbert, Vozáry Róbert; Czímer Tamás