Óvodavezetők értekezlete

 

Hagyományosan érseki szentmisével kezdődött 2019. november 20-án az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő óvodák vezetőinek értekezlete. Ternyák Csaba egri érsek szentbeszédében a napi szentírási részre, a kegyetlen uralkodókra utalva úgy fogalmazott: mélyen érintenek bennünket ezek a történetek, melyekben a vezetők azt gondolják, hogy nekik mindent szabad. Krisztus Király ünnepe előtt eszünkbe jut, hogy a királyságot nem csak erőszakkal lehet megélni, miként a vezetői posztot is. Szelíden, Jézus mintájára, aki szelíd király volt, nem akarta azonnal legyőzni ellenségeit. Az evangélium tanúsága szerint az emberek türelmetlenül várták Krisztus királyságát, s mi is gyakran újraéljük az érzést, a vágyakozást Isten uralma iránt. Azt látjuk, hogy Isten tud várni, mintha egy örök ádventben élne. Ternyák érsek rámutatott: ez bennünket is tanít, mert az embert az időbe helyezte Isten, aki az idő felett van. Létezésünk lehetőséget ad arra, hogy előbbre lépjünk, kibontakozzék bennünk Isten ismerete, megértése. Azért kaptunk szabadságot döntéseinkben, hogy magunk határozzuk el, mellette, vagy ellene vagyunk. A keresztségben már megszületett a döntés, de mégis időről-időre újra lehetőséget kapunk, hogy Isten országát válasszuk.

Fontos, hogy éljünk a szabadságunkkal, s ha jól kamatoztatjuk lehetőségeinket, saját magunknak és a ránkbízottaknak is javára válik. Mi, akiknek a munkájához hozzátartozik a legkisebbek nevelése, érezzük át, milyen fontos, hogy a gyermekek megtanulják, hogy az életük különleges érték, kincs. S hogy szabadságukért számot kell adniuk egyszer. Ebben nagyon fontos a nevelőktől és a szülőktől kapott példa, minta. Az ember életének első ezer napja alapvető fontossággal bír, a szülőkön múlik, hogy ez mit ad, de hiszek abban, hogy az óvodai időszak, a második ezer nap ugyanilyen jelentős, amikor megtanulhatják, hogy van fölöttünk Valaki, az életünk ajándék, egyedi és megismételhetetlen. Megérthetik, hogy ezt úgy kell megélniük, hogy Istennek is tetsző és nekik is jó legyen. A hála és a köszönet lelkületét megtanulhatják, s hogy az imádságban is eggyé tartozunk, s Isten gyermekei vagyunk mindannyian. Akkor éljük meg legjobban hivatásunkat, ha ez sikerül.

A főpásztor elmondta még, imádkozik azért, hogy ez a munka, ez a szolgálat eredményes legyen. Isten szeretetét is meg kell tanulnunk, meg kell találni ebben az örömünket, Istengyermekségünket úgy tudjuk megélni, ha hasonlóvá válunk Jézus Krisztushoz – zárta szentbeszédét a főpásztor.

Az egyházi intézményekben a hitet, mint erőforrást ki kell használnia a pedagógusoknak, ez lehet az a többlet, amelyből forrásozhat az a plusz, amit adhatunk a nevelésben, oktatásban – mondta el a szentmisét követő  értekezleten Lóczi Tamás atya, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság alelnöke, aki  bemutatta a szeptembertől az egyházmegye fenntartásába került intézmények, a szendrői Assisi Szent Klára Katolikus Óvoda és a vámosgyörki Visontai Kovách László Katolikus Óvoda vezetőit.

Előadások hangzottak el több témában, az intézmények katolicitásáról és a hitről, mint hajtóerőről a pedagógusok életében. Szó volt még az óvodák aktuális feladatairól, a teremtésvédelemről, a katolikus iskola és óvoda együttműködéséről.

 

Bérczessy András