Óvodavezetők értekezlete az Egri Főegyházmegyében

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő óvodák vezetői számára tartottak értekezletet március 23-án az Érseki Palota és Látogatóközpontban, ahol Dr. Ternyák Csaba érsek köszöntötte a megjelenteket.

oviérsek

A főpásztor a Szent István Televízió kérdésére elmondta, a tervek között szerepel, hogy lehetőleg minden iskola mellett legyen egy óvoda is, amely megadja az alapokat és felkészíti a kisgyermekeket arra, hogy majd katolikus iskolába járjanak. „Fontos, hogy a gyermek a saját szintjén találkozzon a hittel, megtanuljon imádkozni, belenőjön az egyház közösségébe. A szülők részéről megvan a bizalom a katolikus egyház felé, hogy rábízzák gyermeküket az egyházi intézmények pedagógusaira.”

ovilóczi

Lóczi Tamás, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a gyermeki lelkület megőrzését hogy felnőttként, főleg óvodapedagógusként is tudjunk örülni, rácsodálkozni a világ dolgaira.

A nap folyamán szó volt a Katolikus Pedagógiai Intézet munkájáról, működéséről.

ovinép

Szenthe-Tormássi Anna, a KaPI intézetvezető-helyettese beszámolt azokról a konferenciákról, műhelymunkákról, szakmai napokról, továbbképzésekről, amelyeket az elmúlt 25 évben azért szerveztek, hogy segítsék a pedagógusok, intézményvezetők munkáját. „Minden platform képviselőjével kapcsolatban állunk, a fenntartók és az intézmények vezetői számára is elérhetőek vagyunk, ha jogszabályi értelmezésben vagy programok szervezésében szeretnének segítséget kérni.”

ovifül

Füleczki István teológiai tanár, az Egri Hittudományi Főiskola prefektusa a Szűzanya és Erzsébet találkozásáról osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. „A találkozás mindannyiunk életében fontos. Amikor kifejezetten az óvodáról, óvodásokról gondolkodtam, akkor rájöttem arra, hogy a kisgyermekek az óvodában találkoznak először intézményes keretek között szabályokkal, barátokkal, óvónénikkel és még nagyon sok mindennel. A Bibliából Mária Erzsébettel való találkozását hoztam központi témának, ezt próbáltam mariológiai, teológiai és lelki életi szempontból bemutatni.” – mondta a prefektus.

Az értekezleten szó esett még az óvodákra vonatkozó jogszabályokról, az óvodai játékok és játszóterek biztonságáról és fejlesztési lehetőségeiről.

Jelenleg több, mint 50 köznevelési intézmény, köztük 26 óvoda működik az Egri Főegyházmegye fenntartásában.

 

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert