Palántát osztott a Katolikus Karitász

 Országszerte 4500, az Egri Főegyházmegyében 1200 család kap ilyen adományt. A „Zöldellő kertek” program keretében tovább folytatódik az öngondoskodást segítő akció.

Szemerkélő esőben gyülekeztek május 13-án Pétervásárán a plébánia karitász központjánál azok, akik jogosultak a segítségre, ezen a napon összesen 11 településen kaptak növényeket a rászorulók. Mint a helyszínen megtudhattuk, a Karitász szerepe megváltozott a járványhelyzetben, de tovább folytatják a hagyományos programokat is.

A rendkívüli időszakban az önkéntesek szerepe is más, a fiatalabbakat várják a segítségre, s remélhetőleg így ez a korosztály is aktívabban bekapcsolódik majd a munkába. Zagyva Richárd, a Magyar Katolikus Karitász igazgatóhelyettese kiemelte: a „Zöldellő kertek” program keretében megkérik a családokat, hogy kiskertjeiket kezdjék el művelni, termeljék meg maguknak a konyhára valót. Ehhez segítséget is kapnak, márciusban vetőmagot, most pedig zöldségpalántákat. Azután később is ellátogatnak a támogatottakhoz, megnézik, hogyan művelik kertjeiket, milyen lett a termés, hogyan boldogulnak.

2012-ben kezdődött mindez, s a tapasztalatok szerint jól működik, az öngondoskodás mellett hasznos elfoglaltságot is jelent.  Árvai Ferenc atya, a Főegyházmegyei Karitász Központ igazgatója a kezdetekre visszaemlékezve úgy fogalmazott: a több mint nyolc éve született gondolat tulajdonképpen az őseink hagyományának továbbéltetése. Egy válság utáni időszakban kezdték el ezt a munkát, azzal a céllal, hogy ne csak segélyt adjanak, hanem öngondoskodásra is neveljék a rászorulókat.

Sokan megtapasztalták azóta, hogy ez a takarékosság mellett öröm, hasznos elfoglaltság is. Ebben az időszakban mintegy húszezer palánta kerül a családokhoz  és sok helyen látszik, hogy a gyerekeket is bevonják a közös munkába. Az Egri Főegyházmegye eddig közel 25 millió forinttal támogatta az idei krízisalapból a családokat.

Fehér Róbert, Pétervására plébánosa elmondta: innen, a  Szent Márton Karitász Központból 11 településre jut az adományból. Ebben a térségben is nagyon nagy szükség van a segítségre.

A Katolikus Karitásznak a Főegyházmegye támogatása mellett fontos bevételi forrása az adó 1 százalék.  A felajánlást a Karitászt Támogató Alapítvány (adószám: 19666275-1-43) javára lehet megtenni. További részletek: www.karitasz.hu

 

Bérczessy András

fotó: Szent István Rádió