Panamába zarándokolt a világegyház fiatalsága

A 2019. január 22. és 27. között Panamavárosban megrendezett Ifjúsági Világtalálkozón Magyarországot és a Magyar Katolikus Egyházat Huszti Zoltán káplán vezetésével 42 fős zarándokcsoport képviselte. Az Egri Főegyházmegye részéről Németh László és Németh Péter Budapesten tanuló egri egyetemisták vettek részt a 12 napos programon, amely Costa Ricában, a Shalom közösség szervezésében tartott előtalálkozóval kezdődött.

Egyházmegyénk ifjú zarándokai 2019. február 5-én, az egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont Erdődy-termében élménybeszámolót tartottak, ahol a közel 80 érdeklődőnek elmondták: az idei világtalálkozó már a tizenhetedik volt az először Szent II. János Pál pápa által, 1984 virágvasárnapjára, Rómába összehívott Ifjúsági világtalálkozók sorában.  

Az idei találkozó mottóját Ferenc pápa Lukács evangéliumából választotta: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” Lk 1,38

 

Németh Péter elmondta, hogy „a panamai világtalálkozó üzenete számára a keresztények aktivitásának, világban való megjelenésének fontossága volt. Ezért tetszett igazán Ferenc pápának a zárómise homíliájában elmondott azon gondolata, hogy mi fiatalok - a népszerű mondással ellentétben - nem a jövő, hanem a jelen, a "most" vagyunk. Törekedjünk a magánéletben és a közéletben egyaránt a katolikus jelenlétre. (Milyen kifejező nyelvünk akkor, amikor a jelenben való lét lényegét a jelenlét szóval tömören és egyszerűen kifejezi, megvilágítja.) Ez volt az üzenet, amelyet elhoztunk és szeretnénk közösségeinkben és társadalmunkban is gyümölcsöztetni.”

https://www.magyarkurir.hu/ferenc-papa/ferenc-papa-fiataloknak-az-ivt-zaromisejen-ti-nem-jovo-ti-az-ur-most-ja-vagytok

Németh László szerint nagy élmény volt megtapasztalni a találkozás és az önfeledt közösségi élet örömét. „Egyrészt ahogyan a helyiekkel találkoztunk, a családokban és a kisközösségekben, a panamavárosi San Pedro plébánián és a világtalálkozóra érkezett fiatalokkal közös programokon. A nyelvek sokasága ellenére sem lett nyelvzavar a találkozón és a fejünkben. Több alkalommal közös programon találkoztunk a román csoporttal. Böcskei László nagyváradi püspök atya román és magyar nyelvű imádságai és a közös lelkigyakorlatok is segítették egymás jobb megértését és ráhangolódásunkat a világtalálkozó programjaira.”

 

https://www.magyarkurir.hu/hirek/magyar-fiatalok-panamaban-varjuk-talalkozast-ferenc-papaval

A világ minden tájáról érkezett 600 ezer fiatal részvételével tartott záró szentmisén Ferenc pápa, Portugália államfője, Marcelo Rebelo de Sousa jelenlétében nagy ujjongást kiváltva bejelentette, hogy a következő Ifjúsági Világtalálkozónak 2022-ben Portugália fog otthont adni.  A magyar zarándokok a helyzet adta lehetőséggel élve a portugál elnököt meghívták a 2020-ban Budapesten tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Az államfő megköszönte a meghívást és megígérte, hogy részt vesz a budapesti találkozón.

N.P.