Papi találkozó és olajszentelés Bélapátfalván

 

Minden évben a Bélapátfalvi Apátságban zárul az Egri Főegyházmegye lelkipásztorainak lelkigyakorlata. Az idei lelkigyakorlatot és a záró szentmise homíliáját Dr. Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi  görögkatolikus megyéspüspök tartotta, aki János evangéliumának ember és emberség-ábrázolását elemezte az egybegyűlteknek.

Egyéni életünknek a buktatóiban, bukásaiban, egyházunk krízishelyzeteiben szükség van arra, hogy meg tudjunk kapaszkodni Krisztus erejében. Mint mondta, ebben segítenek Szent János evangélista emberábrázolásai. Rámutatott Mária Magdolna nyugalmára, a tanítványok közül pedig kiemelte Péter és János apostol hűségét. Jánosnak elég volt megpillantania az üres sír rendjét, és azonnal tudta, hogy Jézus feltámadt, ahogy azt előre megmondta. 

„A rend mindig Jézusról tanúskodik, az ördög pedig a rendetlenségben jelenik meg nekünk. Így kell nekünk is megbecsülnünk az életünk rendjét, egyensúlyát. Isten mindent megad hozzá, de nekünk áldozatot kell hozni, hogy ezt a rendet fenn tudjuk tartani. Bárcsak a saját életünkben és az egyházban is meg tudnánk jeleníteni ezt a rendet! Hiszen az egyházról úgy gondolkodik a világ, ahogy azt mi papok bemutatjuk.”

Végül Tamás apostol személyét emelte ki a nyugalmazott megyéspüspök. Mint mondta, sokszor kell nekünk is megszégyenülnünk ahhoz, hogy megtapasztaljuk Isten jóságát és mindenhatóságát.

A pandémia miatt nagycsütörtökön elmaradt az olajszentelési szertartás, így ezen a közös Te Deumon került sor az olajszentelésre is.

A jelenlévők megújították papi fogadalmukat, a szentmise végén pedig Dr. Ternyák Csaba érsek bemutatta az újmisés atyákat, köszöntötte a jubiláló vas-, arany- és ezüstmisés papokat, majd megemlékezett az elmúlt évben elhunyt lelkipásztorokról.

Végül Kakuk Ferenc érseki irodaigazgató kihirdette a 2021. augusztus 1-vel hatályba lépő személyi változásokat, mely a www.eger.egyhazmegye.hu oldalon olvasható.

 

Pap Ildikó

 kép: Szent István TV - Vozáry Róbert