Rómában jártak az Egri Főegyházmegye ministránsai

Ferenc_papa

A XIII. Nemzetközi Ministránstalálkozót idén a „VELED” (Iz 41,10) – mottóval rendezték Rómában. Fogadják szeretettel egy detki ministráns, Szabó Márton középiskolás diák élménybeszámolóját:

csoport

"Hosszas szervezés után, amiben Kakuk Ferenc plébános atyánk is részt vett, Rómába utazhattunk a Nemzetközi Ministráns Találkozóra, ahová Vízi János rektor atya, Lóczi Tamás spirituális atya, Pietro Trevisan és Michele Gervasoni káplán atyák, valamint a papnövendékek kísértek el minket.

Július 28-án reggel a kápolnai templomban szentmise keretében kértük az Isten segítségét a sikeres zarándoklatért, majd innen indultunk el két autóbusszal. Szerencsére probléma nélkül érkeztünk meg a Padova közelében lévő tranzitszállásra. A hosszú út alatt és a szállásunkon megismerkedhettünk új barátainkkal. Első vacsoraként már az olasz konyha ízeit kóstolgathattuk.

IMG_0352

Másnap délelőtt folyamán ellátogattunk a padovai Szent Antal-bazilikához.

image6

Egy szerzetes testvérnek köszönhetően vicces, de nagyon érdekes tárlatvezetésen vehettünk részt, melyben a bazilika hatalmas ereklyetartó kápolnájába is betekintést nyertünk. Városnézés után, Róma felé vettük az irányt, a második éjszakát már az a Róma melletti Riano-ban töltöttük.

IMG_0424

A keddi napunk a Vatikánban telt. Délelőtt a Szent Péter-bazilikát csodálhattuk meg, később egy fergeteges hangulatú eseményen találtuk magunkat. A Szent Péter-tér tele volt Európa minden tájáról ministránsokkal, hogy találkozzanak a Szentatyával, Ferenc pápával.

IMG_0433

Szerencsére nekünk sikerült jó helyet találni, így szinte testközelből láthattuk őt. Baráti hangulatban, minden nemzet a zarándoktárgyait cserélgette (kalap, sál, kulcstartó). Nekem is sikerült ilyen módon is emlékeket gyűjteni.

IMG_0486

A szerda délelőtt folyamán a lateráni bazilikához és a Szent Lépcsőhöz vezetett az utunk, délután a magyar és a határon túli egyházmegyék ministránsaival közösen részt vettünk a magyar szentmisén a Falakon kívüli Szent Pál bazilikában.

IMG_0513 image2 

Ezt követően Róma városát jártuk be. Számos nevezetességet megtekintettünk, mint a Colosseum, a Spanyol Lépcső és a Trevi-kút. Csütörtökön kiélhettük bolondos, fiatalos énünket és a tengerparton töltöttük a napot, majd a szálláson pihenéssel, beszélgetéssel zajlott a nap hátralévő része.

IMG_0526

Pénteken elköszöntünk a Riano-tól és Assisi felé indultunk, ahol a Szent Ferenc-bazilikáról kaptunk egy érdekes és izgalmas magyar tárlatvezetést. Ellátogattunk Boldog Carlo Acutis sírjához is, aki fiatalon halt meg, de élete sokak számára lehet példaértékű, akit hamarosan szentté avatnak.

IMG_0418

Az utolsó, szombati napon haza indultunk. Hála Istennek mindenki megérkezett, ugyan az éjszakai órákban, de mindenképp megérte. Mindannyiunk nevében köszönjük azt a sok időt, amelyet ránk áldoztak az atyák, a kispapok, diakónusok és azok, akik a háttérben tevékenykedtek azért, hogy egy életre szóló élményt szerezhessünk. Hálásan köszönöm, hogy ennyi gyönyörű épületet láthattam, sok új embert megismerhettem, sok érdekes és finom ételt is megkóstolhattam, és nem utolsó sorban a hitemben megerősödhettem a Szentatya által. Isten fizesse meg nekik!

Kedves Atyák, Papnövendékek, Doktor Úr és Kedves Felesége! Nagyon köszönjük az egyházmegye nevében az egész heti minden fáradságotokat, szolgálatotokat, amellyel lehetővé tettétek 82 ministráns fiúnak a római zarándoklat életre szóló élményét!

Kakuk Ferenc
ministráns referens