Rózsafüzér királynője búcsú Jászberényben

Az október első hétvégéjén megtartott Rózsafüzér királynője búcsú Jászberényben évszázados múltra tekint vissza. 2020. október 4-én a Ferences-templomba már korán reggel érkeztek a hívek és zarándokok, hogy a templomot hálaimájukkal, énekeikkel és a Szűzanya felé megfogalmazott kéréseikkel töltsék meg. Novák István a templom plébánosa évről-évre igyekszik neves vendégeket hívni a búcsúi szentmise celebrálására. Idén Snell György esztergom-budapesti segédpüspök volt a meghívott.

Az ünnep kezdetén Snell György köszöntötte a híveket a zsúfolásig megtelt templomban. Homíliájában Rózsafüzér királynőjét, a Boldogságos Szűz Máriát méltatta. Hangsúlyozta az ünnep örömét és tanítását. Mária volt, aki a Szentlélek erejétől fogant. Mindvégig tudta, hogy ez a gyermek az Isten fia. Mária folyamatosan elmélkedett a gyermeke felett. Érteni akarta, hogy ki az a gyermek, akinek a gondozását az angyal rábízta és aki által Isten közel jött az emberekhez. Amikor a rózsafüzért imádkozzuk, mi is együtt imádkozunk Máriával, Isten anyjával. Máriával, Jézusra fókuszálunk. Erőtlenek leszünk, utat tévesztünk, ha nem imádkozunk együtt Máriával. Köszönjük meg Máriát, aki nem szűnik meg értünk imádkozni, mint gondos Anya. Ő legyen mindennapi életünk erőforrása.

A szentmisét hagyományosan körmenet követte, amely után a hívek visszatértek a templomba, ahol a szentségi áldást követően a himnuszokkal zárult a szertartás.

Kelemen Csilla