III. Scriptorium – konferencia Egerben

(A képekre kattintva galéria nyílik!)

Harmadik alkalommal rendeztek Scriptorium – konferenciát, május 22 és 23-a között. A rendezvénynek ezúttal az egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont adott helyet.

Vendéglátóként elsőként az egri főpásztor, Ternyák Csaba köszöntötte a tudományos világ képviselőit. Mint fogalmazott ez a konferencia méltó helyet talált a palota falai között, hiszen a török utáni időktől számos olyan főpap élt és alkotott az épületben, akik nagyon sokat tettek a kulturális és vallásos élet valamint az egész nemzet felvirágoztatásáért.

Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora megnyitó beszédében megköszönte Ternyák Csaba érseknek, hogy a két napos programot befogadta az intézmény, majd magának a konferenciának a jelentőségéről fogalmazta meg gondolatait.

A rektor kiemelte: ezek a rendezvények azért fontosak, mert összehozzák azokat a kutatókat, előadókat, könyvbarátokat, akik az elmúlt évszázadok felhalmozott latin gyökerű kultúrájának képviselői.

Bár az előadások tematikailag széles spektrumot fogtak be, a leghangsúlyosabban a 16 és 18. századot vizsgálta a konferencia, egészen a török uralom magyar kultúrát érintő negatív hatásaitól, az ez utáni idők felépüléséig, megerősödéséig, amelyben jelentős szerepet játszott az egyház részéről végzett magas fokú oktatási és kulturális képzés is.

Fotó: bf