Szakács Imre László festőművész kiállítása az Érseki Palotában

pal1

Jöjjön el a te országod címmel Szakács Imre László festőművész műveiből nyílt kiállítás az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban szeptember 19-én.

A kiállítás megnyitóján Buda Péter teológiai tanár mondott köszöntőt, kiemelve, hogy a tárlat az Ars Sacra Fesztivál több száz országos programjának részeként bepillantást enged a keresztény kultúrába.

01

„Ars Sacra azt jelenti szent művészet. A művészet valamiféle szentség, még akkor is, ha profán művészetről beszélünk. Mert a művészetben van valami mágikus, valami olyan, ami elvarázsolja az embert, valami természetfölötti. A művészet kapcsolódik Istenhez, hiszen Isten a semmiből teremtett valamit. A művészek egy fehér lapra alkotnak, vagyis valamiképpen ők is teremtenek. Mindannyian Istenhez kapcsolódnak, egy hívő művész tudatosan, egy nem hívő pedig tudatlanul, de részt vesz Isten alkotó munkájában.”

02

Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója nemcsak a művész életútját, művészi pályafutását ismertette, de részletes leírást adott a kiállított 29 alkotásról is. Az egri tárlat egy hosszabb alkotói folyamat egyik állomása, több sorozatból a festő életművének legfontosabb műveit, csúcspontjait mutatja be.

04

Szakács Imre László elmondta, a családi, baráti kapcsolatai jelentik számára a legnagyobb inspirációt a művek elkészítésében. A tárlat gerincét a Miatyánk hét kéréséből itt látható művek adják, mely téma hosszú évek óta foglalkoztatta őt. A közeljövőben ezeket a műveket önállóan is bemutatják majd.

05

A kiállításon Kertész József erdész, a festőművész barátja versmondással és Mahdi Kousay csellóművész hangszeres játékával emelte a megnyitó ünnepélyességét.

pal2

A tárlat 2024. március 31-ig látható az Érseki Palotában.

 

Pap Ildikó