Szalók 40 - pénteki nap

IMG_4603

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Pénteken színes programokkal folytatódott a 40. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat. Délelőtt a helyi víztározóhoz zarándokoltak el a résztvevők, ahol a papi hivatásról és az MKPK családreferens püspökeként a családról elmélkedett a fiatalokkal személyes hangvételű tanúságtételében Marton Zsolt váci megyéspüspök. Az elhangzottakat a különböző közösségek által tartott műhelyfoglalkozásokon és kiscsoportos beszélgetéseken mélyíthették el a táborlakók. Délután Antal Alexa TORG nővér és László Attila énekes tanúságtételét hallgathatták meg. Az esti  szentmisét Roska Péter pápai káplán, a Budapest-Újpesti Szent József plébánia plébánosa celebrálta.

IMG_4290

IMG_4615

Roska Péter homíliájában arról a kérdésről elmélkedett, hogy megfelelően keressük-e azt, mire is hív minket a jó Isten és vajon ki is a hivatásom központja?  Vajon az-e a hivatáskeresésünk központi vezérfonala, hogy „Itt vagyok Uram, engem küldj!” Hiszen a keresésben az a legfontosabb, hogy ott legyen a jó Isten. A hivatás, azt jelenti, hogy valaki elhív minket és mi válaszolunk erre az elhívásra. A lényege nem az, hogy mitől leszek boldog, hanem hogy Kitől leszek boldog. Hozzáfűzte: az életünk egy dialógus, végigtáncoljuk az élet táncát, de sosem mindegy, hogy Kivel járjuk végig a táncot…Istennel kell együttműködjünk és engednünk, hogy vezesse a lábainkat, vezethesse ezt a táncot. Ő az, akitől minden közösség származik. Isten szeretetét megismerni minden értelmet meghalad. Jézus arra hív minket, hogy kövessük Őt, ahova Ő kívánja. Mert Krisztus mindig olyan helyre hív, ahol az emberek bennem Vele fognak találkozni. Ez a hivatásunk lényege: a Jézussal való harmónia. Változó világunkban az egyetlen biztos pont: Jézus. Aki személyesen nekünk szegezi a kérdést: Harmóniában vagy Velem? –kérdi tőlem is személyesen a Megváltó.

Majd Roska Péter atya személyes hivatásáról beszélt. Bíró László püspök javaslatára hozta létre missziós bentlakásos iskoláját, ahol az Isten valóban jelen van. Hiszen a fiatalságnak szüksége van egy detox-ra, mert nem tud megérkezni önmagához és Krisztushoz. Fontos kilépni a világból és valóban Vele lenni. A hivatásnál nem csak az lényeges, hogy meghalljam a hívást, hanem, hogy döntsünk is mellette. Hivatásunk középpontja Isten. Vajon vállaljuk azt a mindennapi életünkben, hogy Jézushoz tartozunk, vagy csak egy részlete az életünknek?

IMG_4649

IMG_4734

A pénteki program egy különleges laser showal és a kispapok által vezetett szentségimádással zárult.

Szöveg: Domán Vivien

Kép: Balogh Ferenc