Szarvaskő temploma is megújult

  1. július 18. 18:35

Egertől 10 km-re, hegyek által teljesen átölelve terül el a Bükk-hegység gyöngyszeme, Szarvaskő. A településen halad át az Országos Kéktúra útvonala. A Major-tetői kilátóból és a várhegyről gyönyörű panoráma tárul a turisták elé. A település egyik nevezetessége a Pyrker érsek megbízásából 1840-1845 között klasszicista stílusban épült Keresztelő Szent János születése titulust viselő katolikus templom.

A templom felújításának kezdeményezője Szabó József Béla plébános úr volt. Az egyházközség támogatási kérelmet nyújtott be 2016-ban a VP6-7.2.1-7.4.1.1-16 „Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítése” támogatási felhívásra.

A kérelmet nem támogatták, azonban mivel a műemlék templom örökségvédelmi felújítási engedéllyel rendelkezett, ezért Pásztor Pascal plébános úr a felújítás első ütemében a tetőszerkezetet, a tető héjazatot valamint a tornyot újította fel Egri Főegyházmegyei támogatásból. A felújítás második ütemében Czibere Zsolt plébániai kormányzó a templom külső homlokzatának felújítására kért az Egri Főegyházmegyétől támogatást.

A két ütemben zajló felújítása az Egri Főegyházmegye 22.500.000,-Ft összegű támogatásából valósult meg.

A felújított templomot Dr. Ternyák Csaba érsek áldotta meg július 18-án, aki prédikációjában Isten és az ember kapcsolatát emelte ki. Mint mondta, Isten mindig kereste és keresi a kapcsolatot az emberrel. Életünk különböző eseményein keresztül mutatkozik meg az ő szeretete, gondviselése. Ahhoz, hogy ezt észrevegyük, úgymond kettős látással kell szemlélni az örömöket és a próbatételeket is. Úgy, ahogy egyházmegyénk védőszentje, Szent János apostol tette ezt.

Amikor benézett a feltámadt Krisztus üres sírjába, ugyanazt látta, mint Péter, az összehajtogatott lepleket, de ő nem ijedt meg, hanem egy belső bizonyossággal arra következtetett, hogy Jézus feltámadt. Minden eseményt ilyen nyitott szívvel kell szemlélnünk, így például a templom felújítását is. Aki messziről látja a megújulást, gyönyörködhet benne.

De hívő emberként látnunk kell ennek a mélyebb üzenetét, miszerint nekünk is, mint a templom élő köveinek meg kell újulnunk. Valódi közösséggé kell alakulnunk, akiknek az összetartozását, egymás felé irányuló szeretetét látva mások számára is vonzó lesz közösségünk és egyházunk.  A megszépült, felújított templomhoz hasonlóan lelkünk templomát is újítsuk meg, hogy Krisztus tanítását követve hiteles tanúi legyünk az ő szeretetének és irgalmának. – zárta gondolatait a főpásztor.

A templom megáldását és az ünnepi szentmisét szeretetvendégség zárta.

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert