Szent Erzsébetet ünnepelték Sárospatakon

Szentté avatásának 784. évfordulóján, szabadtéri szentmisében emlékeztek meg Szent Erzsébetről Sárospatakon, június 10-én. Az ünnepi szertartás hagyományosan, a három napos Szent Erzsébet Ünnep záróeseménye is egyben. A főcelebráns ezúttal  Pál József Csaba temesvári megyéspüspök volt, akit a szentmise kezdetén a város polgármestere, Aros János valamint Ternyák Csaba egri érsek köszöntött.

Szent Erzsébet személye 800 év távlatában is példakép és nem csak nekünk magyaroknak, de az egész világon, sokaknak. Ő másokért élt, a családjáért, a betegekért, rászorulókért – emelte ki beszédében Pál püspök. Ez jézusi stílus, hiszen Ő sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon másokat – tette hozzá a főpásztor. Pál József Csaba emlékeztetett arra is, hogy Szent Erzsébet egyszerűségében Szent Ferencet követte, személye pedig példaként áll a mai fogyasztói társadalom embere előtt.

Kiemelte: élete a mi életünkről is beszél. Aki másokért él, azt nemcsak a cél, hanem maga az út is boldoggá teszi, Jézus tanítása szerint. Jézusért és Jézussal dolgozunk, az ő jelenléte erősít bennünket.

Az ünnepi szentmise körmenettel ért véget.