Szent Gellért-hét Hevesen

 

Az előzmények

Első alkalom volt iskolánkban, hogy védőszentünk tiszteletére ünnepi hetet szerveztünk. Már az előző tanév utolsó szakaszában is sok ötlet született a megemlékezés módját illetően. Igazán csak augusztusban öntöttük végső formába gondolatainkat. Arra törekedtünk, hogy színvonalas, változatos és napi lebontású forgatókönyvek készüljenek, napi felelősökkel hétfőtől szombatig. Fontos szempont volt az is, hogy a programok végül keretet kapjanak, és teljes szellemi, lelki és testi élményt adjanak a gyerekeknek!
Az ünnepélyes Veni Sancte és a tanévnyitó után aztán izgalommal vártuk a Szent Gellért-hét kezdetét!

 

A programok

HÉTFŐ – Reggel ünnepélyes iskolagyűléssel kezdtük a hetet Szőllősiné Rab Sarolta címzetes igazgató vezetésével. Bemutatkozott a diákönkormányzat új elnöke és tagjai. Felcsendült Sillye Jenő: Gellért-dala, amely szinte azonnal himnusza lett a közösségünknek.  A lelki útravalót Sinkovics Tímea hitoktató és tanítványai állították össze Szent Gellért életéhez kötődően. A délután folyamán, a tanév elején meghirdetett „Szent Gellért, a tanító” nyílt rajzpályázat eredményhirdetésére került sor. Szabari Zoltán és Bolyhos Izabella kollégák szép tárlatot berendezve mutatták be és értékelték a több mint ötszáz pályaműből kiválasztott legjobbakat. A fő szempont az eredetiség, a kreativitás volt. A verseny győztesei kategóriánként: Ötvös Vivien (1.o, Heves), Pál Gábor (3.o, Heves), Nagy Csenge (6.o, Tenk), Lólé Szebasztián (7.o, Heves). A díjátadót kézműves szabadfoglalkozások követték a nap lezárásáig. A jó hangulatról pedig a negyedik osztályosok énekkara gondoskodott, akik pezsgő hangulatot teremtettek nagy sikert aratott dalaikkal. Felkészítőjük Ungváriné Alexy Andrea volt.

KEDD – Mens sana in corpore sano – Ép testben, ép lélek! – A sport és a mozgás volt főszerepben. Az iskola apraja-nagyja a tornateremben gyülekezett a meghívott vendégeinkkel együtt. Az iskola tagintézményei (Boconád, Pély és Tarnaszentmiklós tagiskolái) is aktív résztvevői voltak az eseményeknek. A vendégeket Gyimesi Attila munkaközösség-vezető üdvözölte. Elhangzott egy részlet Pierre de Coubertin báró Óda a sporthoz című verséből Sebők Tímea (6.b) tanuló előadásában, majd Baloghné Tóth Edit temperamentumos zumbával mozgatta át a nagyérdeműt. A tényleges verseny ezután vette kezdetét. Az alsó tagozatosok Szedlák Péter tanító úr vezetésével játékos sportversenyen bizonyíthatták ügyességüket. A felső tagozatotok Mátyás Ferenc szervezésének köszönhetően rendhagyó labdarúgótornát bonyolítottak le. A versenyek győztesei és a vándorserlegek birtokosai egy évig: Tarnaszentmiklós (alsó tagozat), Heves (felső tagozat). Az elsősegélynyújtás világnapja közeledtével Besenyei Tamásné, a Vöröskereszt területi vezetője és munkatársa, Varga Ibolya (volt tanítványunk) tartott bemutatót az érdeklőknek a baleseti helyszínen történő elsősegélynyújtás alapjairól Szőllősiné Rab Sarolta címzetes igazgató vendégeiként.

SZERDA – I. Fellegi Sándor Emlékverseny a sakkot szerető diákok számára. A versenyt Bódor Istvánné igazgató asszony támogatásával Gyimesi Attila szakkörvezető szervezte. A lebonyolításban segítségünkre volt Rauch Ferenc versenybíró Egerből. A hétfordulós, svájci rendszerű küzdelem győztese Barkóczi Zsombor (6.a, Heves) lett. Ezzel az emlékversennyel keresztény hagyományt is akartunk teremteni, hiszen Fellegi Sándor hevesi apátplébános a lelkipásztori szolgálata idején aktív és megbecsült tagja volt Heves OB II. versenycsapatának is! A délután folyamán a tudástár és a volt tanítványok, mint példaképek kerültek reflektorfénybe. Szőllősiné Rab Sarolta címzetes igazgató szervezésben érdekes előadásokon vehettek részt a kíváncsi diákok és felnőttek. Dr. Morvai István gyermekorvos a betegségek megelőzéséről, Tóthné Balázsi Margit védőnő a fogápolásról, Szabad Nóra gyógyszerészhallgató a drogprevenció, fontosságáról Bordás Imre rendőr a DADA – programról, Vágó Márk díjnyertes horgász a hobbijáról tartott előadást. Buj József táplálkozási tanácsokat adott, Kiss Balázs ornitológus, ragadozómadár-szakértő a szakterületéről beszélt egy élő bagollyal szemléltetve a témáját. Csernik Szende lábbábos és mesemondó pedig főként a kisebbeknek okozott örömet lebilincselő előadásával. Dr. Csáki Zoltán gyógyszerész (szintén volt tanítványunk) személyesen nem tudott megjelenni. Iskolánk diákjainak szép levélben küldött üzenetet. „… Fontosnak tartom, hogy tudjátok: az, hogy ebben az alma materben tanulhattok, az elég nagy szerencse, mert ez egy pici, béke szigete a nagyvilágban. (De ehhez idő kell, hogy belássa az ember).” – idézte tőle a diákoknak a címzetes igazgató asszony.

CSÜTÖRTÖK – Zarándoklati nap, melynek programját Kecskés Tamásné munkaközösség-vezető hangolta össze. A fő program a kerékpártúra volt Jászszentandrásra, a katolikus templomba, ahol megtekintettük Aba-Novák Vilmos híres freskóit és Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművészünk stációit.
A műalkotásokat Erdészné Turcsányi Katalin igazgatóhelyettes (Harmónia
Alapfokú Művészeti Iskola) mutatta be. A zarándokok útközben megálltak az Anna-telepnél, ahol a felújított keresztnél mécseseket helyeztek el rövid ima mellett. Az iskolában maradottak a városi kegyhelyek és a belvárosi templom meglátogatásával jutottak lelki élményhez. A legkisebbek Besenyeiné Zsidai Mónika tanítónő segítségével dalt tanultak, majd emlékfát ültettek az iskolában.

PÉNTEK – Délután lezárultak az iskolai programok. Borbásné Nagy Tünde vezetésével és Nagy István plébános úr áldásával átadásra került az iskola belső udvari részén a Szent Gellért-kuckó, egy kis sarok, amely az elcsendesedéshez ad lehetőséget a diákjaink számára. Átadásra került az új játszótér is, melynél Bódor Istvánné igazgató asszony és Agócs Mariann leköszönő SZMK-elnök is közreműködött. A játszóteret rövid időre a kicsik vehették birtokba. A nagyobbak Szent Gellért életével ismerkedhettek a Sinkovics Tímea hitoktató által összeállított ppt. bemutató segítségével. A délutánt szentmise zárta. Nagy István plébános úr felidézte a névváltoztatás körülményeit, hálát és köszönetet mondva Dr. Ternyák Csaba érsek úrnak. Felidézte Szent Gellért alakját és a hét szép eseményeit is. Hálatelt lélekkel fejeztük be a napot!

SZOMBAT – IV. Családi Nap, melyre ezúttal is a plébánia területén került sor. Szerencsénkre az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket! A változatos programokról a nap főszervezője Szalai József diakónus gondoskodott. A 14 – 18 óra közötti időben igazán színes program kavalkád várta a nagyszámú diák – szülő – pedagógus közösséget: a polgárőrség autóját és munkáját Deli Miklós elnök mutatta be. Lehetett lengőtekézni Mátyás Ferenc tanár úrral, kézműveskedni Bolyhos Izabella, Ficsór Nikolett és Szabari Zoltán felügyelete mellett, vagy épp a tanulók rajzkiállításában gyönyörködni. A Praxis Közösség életmódbeli tanácsokkal és szűrővizsgálatokkal, valamint apró ajándékokkal kedveskedett a bátraknak. Aláfestésként változatos zene szólt. Élőben fellépett a negyedik osztály énekkara és Szabadné Dudás Ildikó táncsoportja. A harmóniás színjátszók megelevenítették Szent Gellért életét Abriháné Karniczki Csilla rendezésében. De volt műveltségi totó, zumba és büfé is. A napot és az ünnepi hetet a Sarki Fény Zenei Csoport hangulatos koncertje zárta.

Záró gondolatok

Szalai József diakónus azzal fejezte be a Családi Napot és egyúttal a Szent Gellért-hét programját, hogy reményeink szerint jövőre, 2017-ben ugyanilyen körülmények között újra találkozhatunk! És legalább ennyire tartalmas programokkal ünnepelhetjük a következő alkalmat is! Reméljük, így lesz! Az iskola vezetése, szakmai közösségei mindenestre a szülők és a diákok véleményének meghallgatása után a tanév végéig ki fogja alakítani annak a hagyománynak és rendezvénystruktúrának a formáját, amely az iskola védőszentjének ünnepe alkalmából a legmegfelelőbbnek látszik az iskola számára!

 

Heves, 2016. szeptember 24.

 

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola közössége nevében írta:

                                                                   Gyimesi Attila történelemtanár